De werkgever (inhoudingsplichtige) hoeft straks nog maar één keer per jaar vast te stellen wat zijn verschuldigde belasting in het kader van de WKR is. Dat blijkt uit de Kamerbrief d.d. 3 juli 2014 van staatssecretaris Wiebes van Financiën.
Huidige afrekensystematiek
Nu moet de werkgever die de WKR al toepast bij iedere aangifte loonheffingen toetsen of de vrije ruimte wordt overschreden en moet hij het eventuele overschreden bedrag met de belastingdienst direct afrekenen.
Nieuwe afrekensystematiek
Vanaf 2015 kan de inhoudingsplichtige, als het kalenderjaar is afgelopen met betrekking tot alle vergoedingen en verstrekkingen uit dat kalenderjaar, in één keer toetsen of de vrije ruimte (2015: 1,2 procent) wordt overschreden. De eindheffing van 80 procent over het eventuele overschreden bedrag kan hij in het eerste aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar afdragen.
De nieuwe afrekensystematiek is een vermindering van de administratieve lasten voor werkgevers en vergemakkelijkt de invoering van de WKR voor de werkgevers die op grond van het overgangsrecht nog het oude regime toepassen. Op de vereenvoudigde afrekensystematiek is positief en eensgezind gereageerd tijdens de internetconsultatie.
Nu aan de slag met de WKR
Uitstellen kan niet meer. De definitieve ingangsdatum voor de WKR is 1 januari 2015. Het doorvoeren van de WKR zal een financiële impact hebben op uw organisatie. Zorg dat u helemaal up-to-date bent en in staat bent om de financiële impact in kaart te brengen. Wellicht is het voordelig om nog te sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden. Wees er dus op tijd bij en gebruik de komende maanden om actie te ondernemen en goed voorbereid te zijn! Meer informatie