Sollicitanten die uit eigen beweging hun collega’s helpen hebben een hoger aanzien bij hun werkgever en krijgen daardoor gemiddeld ruim 100 euro per maand meer aan startsalaris aangeboden dan sollicitanten die zich vooral op hun eigen taken richten. Ook vinden werkgevers werknemers die zich behulpzaam opstellen fijnere en gewildere collega’s om mee samen te werken dan collega’s die zich vooral met hun eigen zaken bezighouden.

Dat blijkt uit een experiment van psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam dat zij deden bij Nederlandse werkgevers. De resultaten verschijnen in het vakblad Gedrag & Organisatie. In het experiment moesten potentiële werkgevers fictieve sollicitanten beoordelen voor een vacature ‘administratief medewerker’.

De werkgevers kregen een foto van een mannelijke en een vrouwelijke sollicitant te zien en een gefingeerde referentiebrief van de huidige werkgever van de sollicitant – in werkelijkheid was de brief geschreven door de onderzoekers. De sollicitanten waren qua opleiding en werkervaring even geschikt voor de functie. In het experiment gebruikten de onderzoekers twee soorten brieven: in de ene brief lag de nadruk op goed werkgedrag van de sollicitant als behulpzame en onbaatzuchtige collega, terwijl de tweede variant de nadruk legde op goed werkgedrag als individualistische en zelfzuchtige medewerker. Vervolgens moesten de werkgevers de sollicitanten beoordelen op reputatie, voorkeur voor samenwerken, fysieke aantrekkelijkheid en startsalaris.

Behulpzaam gedrag goed voor carrière

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers de behulpzame sollicitanten een hoger aanzien toekenden, hen liever zagen samenwerken in een team en hen een hoger startsalaris van ruim 100 euro per maand meer wilden geven. Werkgevers vonden behulpzame sollicitanten fysiek even aantrekkelijk als individualistische sollicitanten. “Blijkbaar is behulpzaam gedrag niet alleen voordelig voor de ander, maar loont het de behulpzame persoon zelf ook,” zegt VU-hoogleraar Mark van Vugt. “Op de werkvloer levert het een hoger aanzien op en het betaalt zich letterlijk uit in een hoger salaris.”