“Vrouwen moeten hetzelfde salaris verdienen als mannen. Nog steeds worden vrouwen anno 2014 slechter betaald voor gelijke arbeid dan hun mannelijke collega’s. Dit is onacceptabel,” aldus PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel. Om hier een einde aan te maken komt ze deze maand met een initiatiefwet waarin ondernemingsraden ‘de sleutel vormen tot een gelijke beloning voor vrouwen’.

Het voorstel houdt in dat ondernemingsraden van bedrijven meer invloed krijgen op gelijke beloning voor vrouwen. Ondernemingsraden krijgen instemmingsrecht over gelijke beloning en worden bevoegd om onderzoek te doen naar (on)gelijkheid in een bedrijf. Bedrijven worden verplicht om hierover cijfers te publiceren en te verantwoorden. “Met deze maatregelen dwingen we meer bewustzijn af en groeit de druk op bedrijven om gelijkheid te bevorderen,” aldus Yücel.

Verschil beloning m/v boven Europees gemiddelde

Het Tweede Kamerlid haalt recente cijfers van de Europese Commissie aan die laten zien dat vrouwen in Nederland gemiddel 16,9 procent minder verdienen dan mannen. Dit percentage ligt boven het Europese gemiddelde. Vrouwen met een voltijdbaan verdienen gemiddeld 80 procent van wat mannen in een voltijdbaan verdienen. “Dat is in een modern tijdperk, waarin de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op veel terreinen afneemt, niet te verkroppen,” schrijft Yücel in haar blog.

OR Training voor HR: Omgaan met medezeggenschap

Deze OR training voor HR gaat in op de veranderingen bij medezeggenschap. Hoe gaat HR om met adviesrecht or en instemmingsrecht OR? Bij wet is geregeld dat werknemers zich met het beleid van de onderneming mogen bemoeien. Veel vragen over de werkwijze, betrokkenheid, instelling en kosten zorgen vaak onnodig tot wrijving met de ondernemingsraad. De positie van HR is in dit proces veranderd, wat moet HR weten?
Meer info >