Werknemers over de hele wereld halen liever voldoening uit hun werk dan dat ze hoge beloningen opstrijken of promotie maken, ondanks de recessie. Dat beweert uitzendorganisatie Kelly Services op basis van eigen onderzoek.

Honderdduizend mensen in 34 landen waaronder Nederland werden door Kelly ondervraagd. Iets meer dan de helft van alle respondenten wil inkomen en status ruilen voor een zinvollere invulling van zijn of haar functie. De grootste bereidheid hiertoe is te vinden in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar.

 

Ontevreden

Bij de 30 tot 47 jarigen bestaat veel ontevredenheid over de huidige baan. Van deze generatie wil 62 procent het komende jaar nieuw werk gaan zoeken. Ook de babyboomers (48 tot 65 jaar) zijn niet bepaald tevreden. Van hen zegt bijna de helft dat ze hun carrièredoelen niet

bereiken in hun huidige baan. Voor elke onderzochte leeftijdscategorie geldt dat vrouwen bezorgder zijn over hun carrièrekeuzes dan mannen.

 

Trots

Een groot deel van de respondenten heeft een gevoel van trots bij het werk dat ze doen. Europeanen zijn wat minder trots op hun werk dan Noord-Amerikanen en Aziaten. Bij veel respondenten neemt het zelfvertrouwen door het werk toe. Ook hier is dit wat minder het geval bij Europese werknemers dan bij die uit Azië en Noord-Amerika.

 

Tip

U kunt uw werknemers vrijblijvend een vragenlijst voorleggen waarmee ze voor zichzelf kunnen nagaan of ze wel voldoende voldoening uit hun werk halen. De vragenlijst bestaat uit vragen als: Zit ik op de goede plek? Benut ik mijn kwaliteiten wel optimaal? Wil ik dit werk mijn leven lang doen? Geef nadrukkelijk aan dat ze hun antwoorden niet aan u door hoeven te geven, maar dat u er altijd vrijblijvend en zonder gevolgen voor de huidige functie van de werknemer over wilt praten. Op deze manier prikkelt u werknemers om eens kritisch naar hun werk en naar hun toekomst te kijken en voorkomt u mogelijk verzuim doordat mensen te lang werk doen dat niet meer bij ze past.