Hebt u werknemers, die over de grens wonen of werken? De werkkostenregeling is ook dan van toepassing. Voorwaarde is dat de werknemer dan wel in Nederland kwalificeert als werknemer voor de loonbelasting.

U kunt nu nog kiezen tussen de werkkostenregeling, die op 1 januari 2011 is ingevoerd, en de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen (de overgangsregeling). Maar, per 1 januari 2014 moeten alle werkgevers in Nederland gebruikmaken van de werkkostenregeling.

 

Er bestond nog enige onduidelijkheid over de toepassing van de werkkostenregeling in buitenlandsituaties. Hoofdregel is dat werknemers, die in Nederland kwalificeren als werknemer voor de loonbelasting ook onder de nieuwe regels voor vergoedingen en verstrekkingen vallen.

 

Deels loon in Nederland

Stel dat slechts een deel van het loon in Nederland belast is. Een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting zou dan een deel van het loon kunnen toewijzen aan het buitenland. Mocht dat het geval zijn, dan geldt er een afwijkende regeling.

 

Alle vergoedingen en verstrekkingen vallen dan onder de werkkostenregeling. Komen de vergoedingen en verstrekkingen boven de forfaitaire ruimte uit, dan is de eindheffing in de visie van de belastingdienst slechts van toepassing over het in Nederland belaste loon.

 

Tip

De belastingdienst heeft op haar site een schema geplaatst, dat aangeeft wanneer u wel of niet de werkkostenregeling mag toepassen.