Ruim twee derde van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken.

Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Werkgevers schatten in dat een kwart van de werknemers te maken heeft met financiële problemen als gevolg van gestegen prijzen voor levensonderhoud. Zestien procent van de werkgevers merkt dat er steeds meer loonbeslagen worden doorgevoerd. Daarnaast is de moeilijkheid om rond te komen onderwerp van gesprek op de werkvloer. Werknemers vragen om een hoger loon of meer reiskostenvergoeding.

‘Extra geld voor werknemers komt bij voorkeur uit de WKR’

Veel werkgevers geven al iets extra’s (33%) of gaan dat (nogmaals) doen (38%), zelfs nu ze ook zelf geconfronteerd worden met hogere prijzen voor energie en grondstoffen. Met hun helpende hand hopen werkgevers structurele loonsverhogingen te beperken.

Loonontwikkeling moet inflatie niet opstuwen

De AWVN breekt hiervoor een lans, samen met de werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW. “We moeten zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt”, schrijven de drie organisaties in de Arbeidsvoorwaardennota 2023, hun jaarlijkse advies aan cao-onderhandelaars. Daarin onderschrijven de werkgevers dat werknemers moeten kunnen rondkomen van hun werk.

Financiële hulp als alternatief voor structurele loonsverhogingen

“Voor de gezondheid van onze economie en maatschappij is het cruciaal dat mensen over voldoende koopkracht beschikken”, aldus de Arbeidsvoorwaardennota. Het aanbieden van financiële hulp wordt genoemd als mogelijkheid als alternatief voor structurele loonsverhogingen.

Loonstijging gemiddeld 6,4 procent

Ondanks de zorgen lopen de lonen toch al op. Volgens cijfers van AWVN was de loonstijging in cao’s gemiddeld 6,4 procent, een recent record. Het overeengekomen extra loon stond echter nog niet in verhouding tot de inflatie, die in november krap 10 procent was.

Onderbrengen in Werkkostenregeling (WKR)

Werkgevers die financiële hulp bieden, willen dat werknemers hiervan zoveel mogelijk terugzien. Zij kiezen er nu vaak voor om de vergoeding niet aan het brutoloon toe te voegen, maar onder te brengen in de WKR. Dit voorkomt dat werknemers hun toeslagen verliezen. De vraag is of de vrije ruimte in de WKR voldoende mogelijkheden hiertoe biedt. Diverse werkgevers geven aan tegen dat zij tegen de grenzen lopen.

Eenmalige uitkeringen

Om te snijden in de personeelsuitgaven schrapt twintig procent van de bedrijven de kerstviering op de zaak, zo blijkt uit onderzoek van financiële dienstverlener Pleo. De eenmalige uitkering is de meest gegeven hulp, veertig procent van de werkgevers gaat hiertoe over. In de helft van de gevallen gaat het om eenmalige uitkeringen van minimaal 500 euro.

Geen onderscheid in inkomensniveau

Bijna twee derde van de werkgevers die werknemers in nood te hulp schieten geeft geld aan alle medewerkers, zonder onderscheid naar inkomensniveau. Werkgevers vinden het lastig om onderscheid te maken, omdat zij niet altijd weten welke werknemers het geld hard nodig hebben. Verder denken ze dat werknemers met het laagste inkomensniveau (deels) gecompenseerd worden door de koopkrachtmaatregelen van de overheid. Door brede ondersteuning te bieden, worden ook de middeninkomens geholpen die minder profiteren van de koopkrachtmaatregelen van de overheid.

Budgetcoaches en hogere reiskostenvergoeding

Behalve financiële uitkeringen faciliteren werkgevers de inzet van budgetcoaches, geven zij een hogere reiskostenvergoeding. Bijna een kwart van de werkgevers verhoogt toch het loon, of verwacht dit te gaan doen. Verder worden er meer werkuren aangeboden en op verzoek worden vakantiedagen eerder uitbetaald.

Groene arbeidsvoorwaarden

Bij deze hulpverlening winnen ook de groene arbeidsvoorwaarden aan betekenis. Werkgevers dragen bijvoorbeeld bij aan het verduurzamen van het huis, bij de aanschaf van een leasefiets. Soms wordt de kilometervergoeding voor de auto verminderd of zelfs stopgezet en wordt die voor het OV of de fiets juist verhoogd.

Meer informatie over de groene arbeidsvoorwaarden is er via het online seminar Groene arbeidsvoorwaarden, hoe werkt het en wat kost het? van Imke Bos bij HR Academy.