Werktijdverkorting kan een te groot risico met zich meebrengen voor bedrijven met een langdurige financiële dip. Regionale banenpools kunnen dit risico overnemen dan wel beperken. Dat is de mening van werkgevers en werknemers.
Vakmensen tijdelijk gedetacheerd
Volgens Wind krijgen werkgevers met banenpools meer ruimte en wordt ook de toename van de werkloosheid vertraagd. De banenpools worden per industriesector ingesteld voor maximaal een jaar. Zo’n pool neemt het arbeidscontract over van het bedrijf in problemen, zodat vakmensen tijdelijk elders kunnen worden gedetacheerd . Op die wijze blijven zij behouden -voor de branche.
Maatregel geslaagd
Wind: “De mobiliteitscentra kunnen een oplossing zijn, maar ook hier geldt dat de zwaarte van de financiële problemen van het bedrijf bepalend is. Als een werknemer tijdelijk elders wordt ingezet en na de werktijdverkorting weer terugkeert bij zijn of haar werkgever, is de maatregel geslaagd. Maar als vakkundige werknemers alsnog ontslagen worden en zich gedwongen zien in andere sectoren werk te zoeken, betekent dat verlies van vakkennis.”
Financieel prikkelen
In een artikel in het Financieele Dagblad zegt een woordvoerder van Sociale Zaken dat Donner een voorkeur heeft voor het direct detacheren van ‘overbodige’ werknemers door de werkgever zelf bij een van zijn collega’s. Dit zou bedrijven financieel prikkelen om actief te zoeken naar een oplossing, in overleg met de al bestaande mobiliteitscentra van het WERKbedrijf. Geld voor scholing en re-integratie kan daarbij deels van overheidszijde komen.