Robert Walters vroeg in de Salary Survey 2022 ruim 7500 werknemers in 31 landen en regio’s naar hun salarisverwachtingen voor 2022. Van de Nederlandse respondenten geeft 35% aan het ‘redelijk waarschijnlijk’ te vinden er in salaris op vooruit te gaan, terwijl 31% dat ‘zeer waarschijnlijk’ acht.
Van de professionals die uitgaan van een salarisverhoging verwacht ruim de helft (56%) er maximaal 5 procent op vooruit te gaan. Iets meer dan een kwart (28%) vindt een loonsverhoging van 6 tot 10 procent aannemelijk. De overige 16% verwacht een salarisstijging van meer dan 10%.
Managing director Jose Bokhorst: “Vergeleken met nog geen jaar geleden is de situatie op de arbeidsmarkt 180 graden gedraaid, en ook de Nederlandse economie toont een vlot herstel. Het is logisch dat professionals daar, na een moeilijke periode, ook van willen profiteren. En dat kan ook: zo zien wij dat de salarissen voor bijvoorbeeld finance- en legalfuncties flink zijn gestegen.”
Hoe zwaarder het functieprofiel, hoe sterker de verwachting
Opvallend feitje: hoe zwaarder het functieprofiel, hoe sterker de verwachting er komend jaar in salaris op vooruit te gaan. Zo geeft 77% van de executives/c-suite aan het waarschijnlijk te vinden om een salarisverhoging te ontvangen, gevolgd door 73% van de professionals op directorniveau, 66% van de managers, 63% van de mid- of senior-level medewerkers en 50% van de junior medewerkers.
Veel professionals op zoek naar nieuwe baan, salaris niet de belangrijkste drijfveer
In sommige landen wordt al gesproken van The Great Resignation, en ook in Nederland lijken veel professionals toe aan een nieuwe baan. Zo geeft 39% van de respondenten met werk aan al op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Vierentwintig procent wil daar in de komende 12 maanden mee starten.
Een beter salaris is daarbij niet de meest voorkomende drijfveer: voor slechts 22% van de respondenten is een hogere beloning een van de redenen om van baan te wisselen. Belangrijker zijn het verlangen om iets nieuws te gaan doen (51%), om een carrièrestap te maken (49%) of vanwege onvrede over het management (27%).