Werkgevers die het aanwijsproces onvoldoende hebben ingericht, lopen het risico dat zij de toepassing van een vrijstelling hebben verspeeld en de Belastingdienst hen in een later kalenderjaar een correctie oplegt. Sinds 1 januari 2015 is het nog belangrijker de aanwijzing van loonbestanddelen expliciet en duidelijk te regelen.
Gebruikelijkheidstoets
Voor de vrijstellingen die zijn opgenomen onder het regime van de werkkostenregeling (de gerichte vrijstellingen en de forfaitaire vrijstelling van 1,2 procent), vereist de wet van de werkgever dat hij – rekening houdend met de gebruikelijkheidstoets – de vergoeding/verstrekking eerst aanwijst als eindheffingsbestanddeel. Vormvoorschriften bij deze aanwijzing ontbreken, waardoor niet altijd even duidelijk is of een loonbestanddeel door de werkgever is aangewezen. De bewijslast dat een loonbestanddeel is aangewezen ligt echter altijd bij de werkgever.
Nieuw standpunt fiscus
Voorheen deed de Belastingdienst hier in de uitvoeringspraktijk niet moeilijk over, omdat de fiscus op basis van het oude besluit simpelweg aannam dat de werkgever het loonbestanddeel had aangewezen als het loonbestanddeel niet bij de werknemer op de loonstrook was verwerkt. Dit standpunt is met ingang van 1 januari 2015 echter beperkt tot vergoedingen/verstrekkingen waarvan in het lopende kalenderjaar blijkt dat ze ten onrechte niet individueel zijn verloond.
Let op
Als de Belastingdienst deze nalatigheid na afloop van het kalenderjaar constateert, dan weigert de fiscus voortaan de aanwijzing niet meer. Het gevolg is dat de werkgever in principe geen recht heeft op de vrijstellingen uit het regime van de werkkostenregeling.
Tip
Wijs de vergoedingen of verstrekkingen aan als eindheffingsloon. Bijvoorbeeld door ze in de administratie als zodanig op te nemen. Daarnaast moeten ze passen binnen de normen die de fiscus hiervoor hanteert.
Werkkostenregeling: berekening bedrag eindheffing in loonaangifte
Eindheffingen