Bijna de helft van HR-professionals stelt dat Nederlandse bedrijven verplicht hun salarisdata moeten publiceren, zoals dit ook al in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Zo kunnen ze meer inzicht krijgen in wat werknemers daadwerkelijk betaald krijgen. Hiermee willen de professionals onder andere de loonkloof bespreekbaar maken binnen hun bedrijf, want maar liefst 95 procent gelooft dat gelijke beloningen een vanzelfsprekend onderdeel van het organisatiebeleid moeten zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van online kennispartner in HR-vraagstukken XpertHR, uitgevoerd onder 351 HR-professionals.

36 procent geeft aan dat hun bedrijf actief aandacht besteedt aan het gelijk belonen van mannen en vrouwen

Hoewel de meeste HR-professionals (85%) de discussie over de loonkloof nog steeds terecht vinden, blijkt in de praktijk dat organisaties zich hier minder over bekommeren. Slechts 36 procent geeft aan dat hun bedrijf actief aandacht besteedt aan het gelijk belonen van mannen en vrouwen. Dit kan te maken hebben met het feit dat veel bedrijven het idee hebben dat er bij hen geen loonkloof bestaat. Meer dan de helft van de HR-professionals (57%) geeft aan dat zij niet op de hoogte zijn van ongelijke beloningen binnen hun bedrijf. De professionals horen hun collega’s onderling er ook niet veel over praten: een kwart (24%) geeft aan een gesprek over de loonkloof te hebben opgevangen.

Niet genoeg data voor salarisvergelijking

Door het vergelijken van data kan er zonder twijfel gesteld worden of er een loonkloof binnen een organisatie bestaat. Mocht dit verplicht worden, dan zijn lang niet alle bedrijven hiertoe in staat. Zo geeft dertig procent aan dat hun organisatie op dit moment niet genoeg data verzamelt om te kunnen checken of mannen en vrouwen gelijk beloond worden. Van degene die wel genoeg data hebben, is er maar een kleine club (17%) die structureel data verzamelt en analyseert, om op basis hiervan eventueel hun processen en beleid aan te passen.

‘Inzicht in en transparantie over de salarisdata heeft een zeer positief effect op talentacquisitie en retentie’

Frank Klein, directeur Nederland bij XpertHR: “Het is natuurlijk niet meer van deze tijd dat er nog steeds een aanzienlijk loonverschil bestaat tussen mannen en vrouwen. Ik wil bedrijven dan ook oproepen om niet op eventuele wetgeving te wachten, maar zelf aan de slag te gaan. Want afgezien van het feit dat het niet meer dan normaal is om gelijk te belonen, heeft inzicht in en transparantie over de salarisdata een zeer positief effect op talentacquisitie en retentie. Het kan misschien lastig zijn om de juiste data binnen de organisatie te vinden en te analyseren. Om daarbij te helpen lanceren wij onze nieuwe tool Gapsquare in Nederland. Met deze analytics tool kunnen bedrijven gemakkelijk hun loonanalyseprocessen stroomlijnen om zo loonverschillen inzichtelijk te maken en beter te sturen op het verkleinen van de loonkloof. En dat is wel nodig als we naar ons onderzoek kijken. Zo zorgen we er hopelijk samen voor dat iedere werknemer voor zijn werkzaamheden beloond wordt, in plaats van vanwege zijn geslacht.”