Dit staat in de Agenda over de voortgang van de gezamenlijke aanpak van het schuldenbeleid waarmee de ministerraad heeft ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Preventieve maatregelen
Het kabinet heeft al prioriteit gegeven aan preventieve maatregelen. Naast preventieve maatregelen is ook de aanpak van betere bescherming van het bestaansminimum noodzakelijk. Daarom kiest het kabinet ervoor om het schuldenbeleid verder te optimaliseren. In dat verband heeft het kabinet onlangs besloten de dwangverrekening van openstaande toeslagschulden met het voorschot kindgebonden budget 2015, voor een selecte groep van 40.000 alleenstaande ouders met een minimuminkomen, achterwege te laten.
De onderstaande maatregelen vormen de agenda voor de komende periode.
Beslagvrije voet
Uit de praktijk is gebleken dat de huidige regelgeving bij het vaststellen van de beslagvrije voet te ingewikkeld en weinig transparant is. De schuldenaars zelf weten niet waarop zij recht hebben en schuldeisers, hulpverleners en (gerechts)deurwaarders worstelen met de regels.
Betere bescherming van de beslagvrije voet vraagt een eenvoudig en transparant systeem. Daartoe is met het preadvies ‘Naar een nieuwe beslagvrije voet’ van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) een belangrijke stap gezet. Dit advies vormt voor het kabinet het vertrekpunt in het onderzoek om tot de gewenste vereenvoudiging te komen. In een interdepartementale projectgroep wordt de kabinetsreactie op dit preadvies verder voorbereid, inclusief de noodzakelijke vervolgstappen. Het kabinet verwacht de benodigde wetgeving in 2016 aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden.
Beslagregister
Ter verdere verbetering van het schuldenbeleid zet het kabinet ook in op verbreding van het beslagregister, met aansluiting van overheidsorganisaties. Het KBvG heeft, met subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een beslagregister ontwikkeld. Hiermee is een belangrijke stap gezet. In de loop van 2015 gaan de gerechtsdeurwaarders met dit nieuwe beslagregister aan de slag met het doel om incassokosten te voorkomen en de beslagvrije voet beter te waarborgen.
Rijksincassovisie
Het kabinet richt ook een Centraal Digitaal Beslagregister (CDB) op (Beslagregister beschermt minimuminkomen). Het kabinet streeft ernaar begin 2015 een rijksincassovisie te presenteren.
Zie HR Praktijk Premium voor meer informatie over Loonbeslag