Het onderzoek vergelijkt de lokale prijzen van meer dan 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment. Amsterdam daalt 30 plaatsen op de ranglijst. Ook andere West-Europese steden zijn relatief goedkoper geworden. De daling is vooral ingegeven door de relatief goedkope euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Maar ook de huisvestingskosten in Amsterdam zijn aanzienlijk goedkoper dan in bijvoorbeeld Luanda, die de lijst aanvoert. Waar de prijs van een gemeubileerd tweekamerappartement in Amsterdam rond de EUR 2150 ligt, is dat in Luanda bijna EUR 6000.
Aziatische en Europese steden domineren
Uit het onderzoek blijkt dat Aziatische en Europese steden de lijst met duurste steden domineren. Hong Kong staat op de tweede plaats, gevolgd door Zurich (3), Singapore (4) en Geneve (5). De duurste stad voor expats is de Angolese hoofdstad Luanda. Ellen van Arenthals, Mobility Consultant Benelux bij Mercer: ‘Ondanks dat Luanda een relatief goedkope stad is, zijn de kosten voor expats daar hoog. Dat komt omdat er veel goederen geïmporteerd moeten worden en er veel geïnvesteerd wordt in de veiligheid van buitenlands personeel.’ Andere steden uit de top 10 zijn Shanghai (6), Beijing (7), Seoul (8), Bern (9) en N’Djamena (Tsjaad, 10). De goedkoopste steden zijn Bishkek (Kirgizië, 207), Windhoek (Namibië, 206) en Karachi Pakistan, 205).
Vreemde valuta flinke kostenpost multinationals
Vreemde valuta zorgen voor hoge kosten voor veel multinationals. Valutaschommelingen door economische en politieke onrust zorgen ervoor dat het totale kostenplaatje van expatpakketten flink kan toenemen. Ook instabiliteit op de woningmarkt en de inflatie zorgen ervoor dat de kosten van internationaal zakendoen beduidend toenemen.
“Volgens de resultaten van onze Worldwide International Assignment Policies and Practices Survey 2015, die later dit jaar wordt gepubliceerd, verwacht bijna 75% van de multinationals dat het aantal langetermijnopdrachten voor expats de komende twee jaar stabiel zal blijven of zal toenemen., aldus van Arenthals. ‘Het uitzenden van personeel buiten de landsgrenzen is cruciaal om te concurreren in de markt, zeker in een steeds verder globaliserende economie. Daarbij is het noodzakelijk dat werkgevers over betrouwbare en accurate informatie beschikken over de kosten van expatprogramma’s.”
Het onderzoek helpt multinationals en overheden bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden van expats. Het neemt New York als basis en vergelijkt daar andere steden mee. Valutaschommelingen worden vergeleken met de Amerikaanse dollar. “De personeels- en mobiliteitsstrategieën die er voor zorgen dat de juiste werknemers op de juiste plaats terecht komen zijn belangrijker dan ooit. De juiste compensatieregelingen voor expats zijn minstens zo belangrijk als de kosten die er mee gemoeid zijn.”