Ook dit jaar zijn de lonen weer iets gestegen. De gemiddelde loonstijging komt met 2,2 procent net iets hoger uit dan vorig jaar (2,1 procent). De hoogste loonstijging doet zich voor in de sector zakelijke dienstverlening, de laagste in de sector handel/transport.
Variabele beloning
Ruim de helft van de deelnemende organisaties kent individuele variabele beloning toe op basis van vooraf vastgestelde prestatiecriteria. Voor uitvoerend personeel en middenkader bedraagt de uitgekeerde variabele beloning gemiddeld 5 procent van het vaste salaris en voor directiefuncties loopt dit op tot gemiddeld 15 procent.
Sectoren
Verder zijn er aanzienlijke verschillen in beloning tussen de verschillende sectoren waar bedrijven actief in zijn. De vestigingsregio blijft sterk bepalend voor het salarisniveau voor werknemers. De Randstad is daarbij koploper en de regio Noord de hekkensluiter.
V/M
Net als vorig jaar blijkt ook dat het gemiddelde salarisverschil tussen mannen en vrouwen toch zo’n 5 procent is. Het zijn vooral de sectoren waar mannelijke medewerkers in de meerderheid zijn, zoals de sectoren industrie, bouw en energie waar de verschillen tussen mannen en vrouwen groot zijn.
Nationaal Beloningsonderzoek 2014-2015
Deze benchmark bevat op functieniveau inzicht in de salarisontwikkelingen in Nederland op basis van 77.500 medewerkers werkzaam bij ruim 200 organisaties. Daarnaast toont het Nationaal Beloningsonderzoek de meest aansprekende beloningsverschillen per regio, branche, opleidingsniveau, organisatie-omvang en nog veel meer variabelen. Bovendien krijgt u een beeld van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die bedrijven momenteel aanbieden.