De afgelopen twee jaar is de loonkloof tussen directie en werknemers aanzienlijk opgelopen. Dit blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van de Volkskrant naar 129 beeldbepalende Nederlandse bedrijven en instellingen. Bij enkele grote internationale ondernemingen verdient de directie al meer dan 100 keer het inkomen van een gemiddelde werknemer. Bij middelgrote ondernemingen zo’n 20 keer. In 2012 was dit nog 16 keer.

Vooral bij internationale ondernemingen is de top flink meer gaan verdienen. Zo kreeg Shell-topman Ben van Beurden in 2014 het hoogste inkomen: 24 miljoen euro. 170 Keer het inkomen van een gemiddelde Shell-werknemer.

Salariskosten relatief laag

Toch is dit niet de grootste kloof. Bij Unilever verdient topman Paul Polman 273 keer het bedrag van een gemiddelde werknemer bij de voedingsmiddelenfabrikant. De salariskosten per werknemer zijn relatief laag omdat de international veel werknemers in Azië en Afrika heeft.

Code

Om de loonverhoudingen binnen de perken te houden is een code van goed ondernemersbestuur afgesproken. Dit advies is echter aan bijna geen enkele onderneming besteed. Een nieuwe commissie onder leiding van Jaap van Manen onderzoekt nu of afspraken over de loonkloof aanscherping verdienen aldus de VK.

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beleid ten aanzien van loon en arbeidsvoorwaarden onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont. Meer informatie en deelnemen