Een betaling op de G-rekening van een failliete ondernemer valt in de failliete boedel en heeft daarom geen vrijwarend effect meer. Tot dit oordeel kwam onlangs Rechtbank Breda in een vrij feitelijke procedure.

In deze procedure heeft, ondanks het faillissement, de inlenende ondernemer betalingen gedaan op de G-rekening van het failliete uitzendbureau.

 

BTW

Als een onderneming voor de bedrijfsvoering werknemers van een derde betrekt is of sprake van aanneming van werk of van inlening van arbeid. Draagt die derde over de voor de ondernemer verrichte werkzaamheden niet de verschuldigde loonheffingen en BTW af, dan kan de ondernemer daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Een ondernemer kan de aansprakelijkheid voor de met de inlening gemoeide loonheffingen en BTW beperken door te betalen op de G-rekening van de onderaannemer of uitlener. Een G-rekening is een geblokkeerde rekening ten name van de onderaannemer/uitlener voor de voldoening van loonheffingen en BTW, waarbij een eerste pandrecht op de G-rekening is verleend aan de ontvanger van de Belastingdienst.

 

Bijzonder karakter

Het pandrecht vervalt echter als de onderaannemer of de uitlener failliet gaat. Door het vervallen van het pandrecht, draagt de G-rekening niet meer het bijzondere karakter, waardoor betalingen op die rekening als vrijwarende betalingen jegens de ontvanger kwalificeren (Rechtbank Breda, 23-10-2009, nr. 09/2207).

 

Tip: de uitspraak van Rechtbank Breda.