Nederlandse werknemers kunnen in 2014 een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent verwachten. Deze jaarlijkse salarisstijging in Nederland behoort hiermee tot de twaalf laagste ter wereld. Wereldwijd is de verwachte stijging gemiddeld 5,2 procent, ruim twee keer zoveel als het Nederlandse gemiddelde. Dat voorspelt organisatieadviesbureau Hay Group op basis van een wereldwijd beloningsonderzoek onder ruim 22.000 organisaties uit 71 landen.

Europa blijft met een verwachte gemiddelde salarisstijging van 3,1 procent in 2014 achter op het wereldwijde gemiddelde van 5,2 procent. De salarissen in Griekenland en Cyprus blijven op de nullijn. Oekraïne (7,9 procent), Rusland (7,8 procent) en Turkije (7,7 procent) zijn de hoogste stijgers in Europa.

Concurrentiepositie onder druk

Nederlandse organisaties herzien steeds vaker hun beloningsbeleid omdat hun concurrentiepositie onder druk staat. Anne Branger, director Online HR Tools bij Hay Group Nederland: “In Nederland zijn loonkosten veruit de grootste kostenpost. Organisaties doen er goed aan te onderzoeken hoe de loonsom zich verhoudt tot het rendement van iedere medewerker.”

Alternatieven voor salarisstijging

Meer salaris is niet altijd noodzakelijk om personeel te belonen. Nu de trend van beperkte salarisstijging aanhoudt, wordt het steeds lastiger voor werkgevers om medewerkers te motiveren en aan zich te binden. Volgens Branger zijn er ook andere mogelijkheden voorhanden: “Ik moedig bedrijven aan om salarissen van individuele medewerkers te differentiëren. Zo kun je binnen de bestaande loonsom bovengemiddeld presteren belonen. Daarnaast kan heldere communicatie over de waarde van het totale arbeidsvoorwaardenpakket, inclusief o.a. de werkgeversbijdrage voor pensioen, ervoor zorgen dat medewerkers zich erkend voelen.”