Bij werkgevers rijst wel eens de vraag over wat zij een werknemer tijdens ziekte moeten betalen. Niet alleen het 'naar tijdruimte vastgestelde loon' moet worden doorbetaald, de zieke werknemer heeft ook recht op extra’s, zoals bonussen, min of meer vaste overwerkvergoeding en commissie.

Kortom: zieke werknemers hebben gedurende twee jaar recht op loondoorbetaling van ten minste 70 procent van het minimumloon, toeslagen of overwerkvergoedingen (artikel 7.628 en 7.629 BW). De hoogte van deze vergoeding hangt af van hoeveel andere werknemers tijdens de ziekteperiode van de werknemer hebben overgewerkt.

Let op

Staat in uw cao, uw arbeidsvoorwaardenreglement of in de arbeidsovereenkomst met de werknemer expliciet dat toeslagen uitgesloten zijn, dan mag u deze buiten beschouwing laten.

Collectief overgewerkt

Bij regelmatig overwerk kan de werknemer tijdens ziekte aanspraak maken op een vergoeding voor overwerkuren, mits hij hard kan maken dat hij ook zou moeten overwerken als hij niet ziek was geweest. Hij krijgt bijvoorbeeld structureel overuren uitbetaald, of is zelfs al ingeroosterd om meer uren te werken dan de overeengekomen werktijd. De werknemer heeft bij ziekte dan recht op minimaal zeventig procent van zijn overwerkvergoeding. Recent diende er bij het gerechtshof van Den Bosch een zaak waarin de rechter duidelijk maakte hoe een werkgever met de overwerkvergoeding van zieke werknemers om moet gaan.
Het hof stelt dat als collega’s van de zieke werknemer collectief hebben overgewerkt, dit voldoende is om aannemelijk te maken dat de werknemer dit ook gedaan zou hebben als hij niet ziek was geweest. Hierop geldt één uitzondering: als de andere werknemers overwerken om de afwezigheid van de zieke werknemer op te vangen.

Wil een zieke werknemer bewijzen dat hij een overwerkvergoeding hoort te ontvangen, dan kan de rechter u verplichten de urenlijsten van andere werknemers aan de werknemer te overleggen.