De bonus van topbestuurders is niet de enige die onder druk staat – ook het gewone personeel in de financiële dienstverlening moet vrezen voor zijn variabele beloning, zo stelt Fred Polhout van FNV Bondgenoten.

De regels voor extra beloningen van het cao-personeel worden aangepast onder druk van toezichthouder AFN. Naast de omzet die een manager en zijn afdeling maken gaat ook het belang van de klant een steeds grotere rol spelen bij het toekennen van een bonus.

De nieuwe regels zijn een doortrekking van topbestuurders die recentelijk af hebben gezien van hun variabele beloning. Hiermee geven ze gehoor aan het idee dat miljoenensalarissen niet passen bij bedrijven die minder of geen winst maken en mensen moeten ontslaan.

 

Prestatieloon

Na een verlies van 200 miljoen euro in 2011 liepen naast het bestuur en de directie van Achmea ook enkele honderden lagere functionarissen hun prestatieloon mis. De nieuwe regels hebben volgens Polhout ook al een rol gespeeld bij de nieuwe cao voor de verzekeringstak van de ING. “De variabele beloning is duidelijk anders gestructureerd en valt in veel gevallen lager uit. Als het bedrijf echt heel slecht zou draaien, zou de bonus geheel kunnen vervallen.”

De discussie speelt ook een rol bij de nieuwe bank-CAO van de ING, volgens Polhout. Hier wordt momenteel over onderhandeld.

 

Mee-ademen

Volgens beloningsdeskundige René van Lieshout van werkgeversadviseur AWVN is er minder gevaar voor de bonus van personeel buiten de financiële sector. Volgens hem gaan deze bonussen wel meer mee-ademen met het bedrijfsresultaat. “In de toekomst gaan werknemers de goede en de slechte tijden meer in hun portemonnee voelen.”