Werkgevers zijn zich veelal niet bewust van beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk. ”Dit speelt niet in mijn organisatie", is een veel gehoorde reactie. Maar in de praktijk blijkt dit wel degelijk te spelen.

In de Nieuwe Poort op de Zuidas gingen gisteravond werkgevers in gesprek over ongelijke beloning. Vrouwennetwerk WOMEN Inc. wil werkgevers stimuleren zich meer in te zetten voor gelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Onder leiding van Jort Kelder spraken Siebrand Bisschop (College voor de Rechten van de Mens), Keklik Yücel (Tweede Kamerlid) en Janna Besamusca (Loonwijzer) met de genodigden in de zaal.

Er was veel belangstelling voor de meeting vanuit diverse branches, zoals: financiële instellingen, consultancy bureaus, overheid en zorginstellingen.

Beter onderhandelen

Siebrand Bisschop van het College voor de Rechten van de Mens vertelt: “Van het gemiddelde loonverschil van € 300.000 is € 83.000 toe te schrijven aan discriminatie. Belangrijkste reden hiervoor is het verschil in onderhandelen tussen mannen en vrouwen. Het salaris zou op basis van ervaring moeten worden bepaald en niet op basis van het laatst verdiende loon en de onderhandelcapaciteiten.”

Geert Dentro van de Zorgcombinatie Noorderboog Meppel had nooit verwacht dat in zijn organisatie sprake zou zijn van ongelijke beloning. Niet alleen omdat zijn organisatie voor 90% uit vrouwen bestaat, maar ook omdat beloning in de CAO is geregeld en er gewerkt wordt met een functiewaarderingssysteem. Echter de realiteit was anders, zo bleek uit het ziekenhuisonderzoek van het College van de Rechten van de Mens. “De verschillen ontstaan vaak bij de aanstelling waar kennelijk mannen beter onderhandelen dan vrouwen”, aldus Geert Dentro.

Transparantie salarissen

Om beloningsverschillen aan te pakken is transparantie over salarissen van belang. “Organisaties en bedrijven moeten salarissen voor mannen en vrouwen publiceren in hun jaarverslagen”, aldus Keklik Yücel Tweede Kamerlid en initiatiefnemer van het onlangs ingediende wetsvoorstel. Ook Jort Kelder beaamt: “Werkgevers, geef openbaarheid over salarissen. Dat zou een groot verschil maken!”

Begeleiding richting eerlijk loonbeleid

WOMEN Inc. reikte namens het College voor de Rechten van de Mens een prijs uit voor een jaar begeleiding naar een eerlijker loonbeleid. Deze prijs werd in ontvangst genomen door Rukshana Mohabbat (voorzitter van Women on the Move, het vrouwennetwerk van ABN AMRO). Door de positieve reacties werd ter plekke nog een jaar begeleiding aangeboden. Een HR adviseur van een ziekenhuis nam deze in ontvangst: “Ik maak me bij deze graag sterk voor een eerlijker loonbeleid want ik weet dat het bij ons speelt”.
Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.): “Na politiek gaan nu ook organisaties aan de slag om hun loonbeleid eerlijker te maken. We blijven deze organisaties volgen zodat zij een voorbeeld kunnen zijn voor anderen.”

Summercourse: HR Business Partner in twee dagen!

Het inzicht dat HRM een belangrijke strategische succesfactor is voor organisaties wint snel terrein. Mensen maken het verschil en de afdeling HR heeft hierin samen met het lijnmanagement een grote invloed en verantwoordelijkheid. Wilt u leren hoe u zich kunt ontwikkelen tot HR business partner? Dat kan in 2 dagen. Volg deze belangrijke strategische summer course! Meer informatie

Doe mee met het Nationaal Beloningsonderzoek 2014

Doe mee met het Nationaal Beloningsonderzoek en ontvang o.a. een gratis salarisbenchmark tegen vergelijkbare functies in heel Nederland en het E-book Fiscaal Vriendelijk Belonen. Meer informatie