Een werknemer die voor zijn werkgever thuis werkt en daarvoor internet nodig heeft, kan de kosten daarvoor onbelast vergoed krijgen. De werkgever hoeft die kosten niet in de vrije ruimte onder te brengen. Die internetkosten vallen immers onder de gerichte vrijstelling van het noodzakelijkheidscriterium. Maar wat, als een werknemer een alles-in-één-pakket heeft?

Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur zijn gericht vrijgesteld als deze voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium. De voorziening moet naar uw redelijke oordeel noodzakelijk zijn voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Ook een internetaansluiting valt onder het noodzakelijkheidscriterium.

Onderzoek naar werkelijke kosten

De werkgever mag vaste kostenvergoedingen geven voor voorzieningen die voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium, zolang hij maar expliciet vastlegt aan welke eisen deze voorzieningen moeten voldoen. De werkgever moet ook altijd vooraf onderzoek doen naar de werkelijke kosten.

Drie-in-één-pakket

Als een werknemer thuis internet, telefoon en televisie in één pakket met een provider heeft afgesloten en de werkgever wil zijn internetaansluiting onbelast vergoeden, dan moet hij vaststellen welk deel van de factuur voor de internetaansluiting is. Als de provider hierover geen informatie wil verschaffen, dan kan de werkgever nagaan wat die provider in rekening brengt voor los internetabonnement. Dat bedrag mag hij vervolgens onbelast vergoeden. Als de werkgever het hele pakket wil vergoeden, dan is het bedrag dat overblijft na aftrek van de internetaansluiting loon van de werknemer.