Om kosten te besparen geeft de NS de medewerkers dit jaar geen kerstpakket zo blijkt uit een intern memo. Een grote fout aldus organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de VU Amsterdam.

Afschaffen gaat tonnen besparen maar het zal de NS echter ook wat kosten, zo vertelt Wawoe in het radioprogramma Spraakmakers. Volgens hem hechten mensen waarde aan iedere vorm van waardering. Bovendien zit er een indirect effect in. “Het gevolg van gewaardeerd worden zie je terug in productiviteitscijfers. Mensen die het gevoel hebben gewaardeerd te worden werken nou eenmaal beter, dus die paar ton die de NS nu wint, die zijn ze inmiddels ook alweer kwijt.” Volgens hem blijkt uit onderzoek dat als je iemand iets afneemt, dat gevoel 2,5 keer zo sterk is dan als je iets krijgt. “Dus als je mensen hun kerstpakket afneemt heb je hommeles.” En dat is nu bij de NS ook het geval, het personeel is er woedend over. Laat ze op andere zaken bezuinigen is een veelgehoorde opmerking.

Gemeend compliment

Hoe belangrijk vinden mensen het krijgen van een kerstpakket nu echt? Verslaggever Roos Oosterbaan van Spraakmakers ging daarvoor de straat op. Een van de personen die ze aansprak gaf aan dat een kleinigheidje altijd leuk is. “Met een kaartje erop met ‘bedankt voor dit jaar’. Dat is misschien nog wel belangrijker dan het cadeau.”

Daar is Wawoe het mee eens. Het gaat niet om het kerstpakket an sich maar om een gemeend compliment. Men kan echt wel begrip opbrengen in deze financieel moeilijke tijden dat het allemaal wat minder wordt. Maar als je niets kunt doen, schrijf dan in ieder geval een briefje. “Dat kost niks, maar is een enorme blijk van waardering. Neem in ieder geval de moeite om te laten zien dat je iemand ziet staan.”

Persoonlijke aandacht

En als je wel iets geeft, is persoonlijke aandacht belangrijk. “Je moet dus oppassen dat je geen fles wijn geeft aan een moslim of een worst aan een vegetariër. Dan sla je de plank mis.”