Staatssecretaris Wiebes van Financiën stelt erin voor de nu bestaande nihilwaardering voor de rentekorting af te schaffen. Werkgevers zijn straks verplicht het toegekende rentevoordeel via de salarisadministratie te belasten. De maatregel geldt eveneens voor werknemers van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naar aanleiding van de maatregel heeft de Tweede Kamer hem vragen gesteld.
Elders belastingplichtig
De Kamer wil weten hoe de regeling werkt voor werknemers met een eigen huis in Nederland, gefinancierd met een personeelslening met rentekorting, en die elders belastingplichtig zijn.
Het antwoord van Wiebes luidt als volgt: ‘Als een werknemer voor zijn inkomen niet belastingplichtig is in Nederland, is hij in Nederland uiteraard ook niet belastingplichtig voor het op basis van de voorgestelde regeling voor de rentekorting tot het loon te rekenen bedrag.’
Toeslagen
Wiebes verzekert dat tegenover de bijtelling van het rentevoordeel uit personeelsleningen bij het loon een gelijke verhoging van de hypotheekrenteaftrek staat. Deze bijtelling en aftrek vallen tegen elkaar weg, waardoor het verzamelinkomen per saldo niet wijzigt. Het toetsingsinkomen voor de toeslagen wijzigt op basis van de voorgestelde maatregel dus niet waardoor er geen sprake is van verlaging van toeslagen.
Reden afschaffing nihilwaardering
De staatsecretaris beantwoord de vraag over het waarom van de afschaffing van de nihilwaardering als volgt: ‘De reden voor de nihilwaardering in de loonbelasting en daarmee het achterwege laten van heffing over het voordeel van de rentekorting was gelegen in het feit dat het wel heffen per saldo geen noemenswaardige invloed zou hebben op de verschuldigde belasting. Door de per 2014 ingevoerde stapsgewijze verlaging van het maximale aftrekpercentage voor de aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning in de inkomstenbelasting, krijgt het al dan niet heffen over de rentekorting in de loonbelasting echter wel geleidelijk toenemende gevolgen voor de per saldo verschuldigde belasting voor belastingplichtigen waarop voor de heffing van inkomstenbelasting de vierde tariefschijf van toepassing is. Dit vormt de aanleiding om de nihilwaardering op te heffen. De afschaffing van de nihilwaardering leidt ertoe dat het bedrag van de rentekorting enerzijds als loon in aanmerking wordt genomen en dat anderzijds tot dit bedrag renteaftrek is toegestaan.’
Personeelsleningen
Loon in natura: besparingswaarde
Nihilwaardering