Alle Nederlandse werknemers zien hun nettoloon stijgen in 2011. Ze betalen het komende jaar minder belasting ten opzichte van 2010 door een hogere arbeidskorting en lagere belastingtarieven. Werkgevers worden geconfronteerd met hogere lasten door stijgende kosten voor de zorgpremie, de sectorpremie en naar verwachting de pensioenpremie.

Dit blijkt uit berekeningen van salaris- en HR-dienstverlener ADP. De netto loonstijging wordt tenietgedaan door een daling van de koopkracht. Ook een toename van de nominale premie voor de Zvw (Zorgverzekeringswet), die rechtstreeks aan de ziektekostenverzekeraar wordt betaald, tempert de netto loonstijging.

Stijgende kosten werkgevers

“De stijgende zorgkosten raken niet alleen de werknemers, maar ook de werkgevers. Naast de nominale premie stijgt namelijk ook de zogenoemde inkomensafhankelijke bijdrage.” Aldus Dik van Leeuwerden, manager van het kenniscentrum Wet- en Regelgeving bij ADP Nederland. Werknemers betalen deze bijdrage via het loon, maar wettelijk is geregeld dat werkgevers dit bedrag één op één moeten vergoeden. De maximale vergoeding stijgt met 250,77 euro per jaar.

Werkkostenregeling

Naast stijgende kosten, krijgen werkgevers te maken met een andere forse verandering in de belastingwetgeving. Vanaf 2011 wordt de werkkostenregeling geïntroduceerd. “Werkgevers moeten met de werkkostenregeling goed in kaart brengen of de verstrekte vergoedingen binnen de 1,4% van de totale loonsom blijven,” aldus Van Leeuwerden.

 

“Daarmee zorgt de werkkostenregeling voor veel bedrijven in eerste instantie niet voor de beloofde administratieve lastenverlichting. Eén van de gevolgen is dat ze moeten kiezen wat ze wel en wat ze niet vergoeden aan werknemers. Dit kan grote gevolgen hebben voor de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar zeker ook voor de administratieve organisatie van een bedrijf.” Volgens Van Leeuwerden geven veel werkgevers aan eerst de kat uit de boom te kijken en maken ze gebruik van het overgangsrecht.