Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven ontvangen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,5% blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 2,1% die eerder dit jaar werd gegeven. Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Nederlandse bedrijven dat de salarissen bevriest naar verwachting sterk zal dalen in 2021.

Dit jaar bevroor vier op de tien (40%) bedrijven de lonen, maar dit zal naar verwachting dalen tot ongeveer een op de zeven (15%) bedrijven in 2021.

“Na een moeilijk jaar voor werkgevers en werknemers – met lockdowns, kwesties rondom veiligheid, thuiswerken en dalende inkomsten – vinden veel werkgevers manieren om met de crisis om te gaan, hun bedrijf te leiden en hun werknemers te helpen met een meer gerichte werk- en beloningsstrategie. Veel bedrijven kijken met voorzichtig optimisme naar 2021, wat tot uiting komt in iets meer ruimte voor loonsverhogingen dan we dit jaar zagen”, aldus Angel Hoover, Head of Willis Towers Watson Benelux.

Hetzelfde geldt voor de rest van West-Europa: de meeste organisaties in de grote economieën verwachten in 2021 hogere loonsverhogingen dan dit jaar. De grootste stijgingen worden verwacht in Duitsland en het VK (2,4%), gevolgd door Italië (2,1%), Frankrijk en Spanje (2%).

Het Salary Budget Planning Report van Willis Towers Watson onderzoekt de loonruimte bij bedrijven. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de loonstijgingen in 2021 per bedrijfstak zullen variëren, wat een weerspiegeling is van hun verschillende pandemie-ervaringen en herstelplannen.

Bedrijfstakken

In Nederland zijn de minst optimistische bedrijfstakken als het gaat om salarisverwachtingen Energie en natuurlijke hulpbronnen en Consumentenproducten, die beide een gemiddelde loonstijging van 2,2% voorspellen in 2021, gevolgd door Financiële dienstverlening en Automotive (2,3%). De drie belangrijkste bedrijfstakken die een meer genereuze stijging verwachten zijn: Retail en Farmacie en gezondheidswetenschappen (beide 2,8%) en High Tech (2,6%).