De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Modernisering van de Ziektewet. Het kabinet wil veranderen dat er onevenwichtig veel werknemers met een tijdelijk dienstverband in de WIA en Ziektewet belanden, zo meldt de Rijksoverheid.
Stimuleren
Het kabinet is van mening dat werknemers meer gestimuleerd moeten worden om snel weer te gaan werken. Zo wordt voor werkgevers de premie die zij moeten betalen afhankelijk van het aantal werknemers dat instroomt in de Ziektewet. Voor zieke werknemers met een tijdelijk contract wordt onder andere de uitkering afhankelijk van het aantal jaren dat zij gewerkt hebben. Dit gaat op verzoek van de Eerste Kamer een jaar later, dus ook vanaf 1 januari 2014, in.
Tijdelijk personeel minder aantrekkelijk
Door de nieuwe wet ontstaat de situatie dat de overheid het aangaan van tijdelijke contracten met de mond toejuicht, maar het voor werkgevers steeds minder aantrekkelijk maakt tijdelijk personeel in te zetten aldus Aon. Mario Hooglugt, director van Aon, zegt hierover: “Dezelfde werkgever die wordt aangespoord meer tijdelijk personeel aan te nemen, wordt geconfronteerd met een pakket financiële risico’s die daaraan vastkleven. De risico’s die gemoeid zijn met de nieuwe wet zijn in sommige gevallen voor werkgevers moeilijk te beheersen.”
WGA-uitkeringen
De wet heeft ook gevolgen voor de premie die werkgevers betalen voor WGA-uitkeringen (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Werknemers die na twee ziektejaren arbeidsongeschikt blijven, krijgen, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, een WGA-uitkering. Waren bedrijven eerst alleen verantwoordelijk voor de WGA-kosten voor vaste werknemers, nu draaien ze ook op voor de kosten voor zieke werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. “Het kan straks zo zijn dat een werkgever twaalf jaar lang financiële consequenties draagt van een tijdelijke werknemer die na één dag werken ziek wordt,” aldus Hooglugt.