Ondanks de economische crisis zijn in 2009 meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en psychische beperkingen (Wsw’ers) aan de slag gekomen bij gewone werkgevers. Dat blijkt uit de branchecijfers die Cedris, de brancheorganisatie van SW-bedrijven, bekend heeft gemaakt.

Vorig jaar werkte 28 procent van de Wsw’ers met subsidie en begeleiding bij een gewone werkgever (vergeleken met 26 procent in 2008) in plaats van intern in het SW-bedrijf. “Een flinke prestatie,” vindt  Joan M. Leemhuis-Stout, de voorzitter van Cedris, “Omdat gewone werkgevers door de crisis minder werk hadden en Wsw’ers terugstuurden, hebben de SW-bedrijven extra hard moeten werken voor een positief resultaat.”

 

Voldoende subsidie

Volgens Leemhuis maken de cijfers zichtbaar dat gewone werkgevers mensen met een beperking graag een kans geven, als er voldoende subsidie en begeleiding tegenover staat. In de nieuwe regeling die het kabinet voor de onderkant van de arbeidsmarkt wil maken, moeten daarvoor dus voldoende financiële middelen zijn. Volgens het CPB komen er met het geld dat het kabinet er nu voor uittrekt 40.000 mensen aan de kant te staan.

 

Ook blijkt uit de cijfers van de branche dat werkgevers mensen het liefst via detachering flexibel aan het werk zetten. In 2009 is 23 procent van de Wsw’ers met behulp van  detachering aan de slag gegaan bij een gewone werkgever; 5 procent van de Wsw’ers is in dienst van een werkgever.