In de begroting voor 2009 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat het verhogen van de arbeidsdeelname centraal. Dat wil zeggen: meer mensen aan het werk, meer uren aan het werk en meer doorwerken tot 65. Een overzicht.

Ouderen

– Werkgevers die een 50-plusser met een uitkering aannemen, krijgen daarvoor drie jaar lang een korting van 6.500 euro op de WW- en arbeidsongeschiktheidspremies.

– Werkgevers die een werknemer van 62 of ouder in dienst houden, krijgen drie jaar lang 2.750 euro premiekorting per jaar en vanaf 2013 6.500 euro per jaar.

– Het kabinet overweegt een tijdelijke ‘no risk polis’ in te voeren die werkgevers tegemoet komt in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte wanneer zij WW’ers van 55 jaar en ouder in dienst nemen.

– Mensen die na hun 62ste blijven werken krijgen een belastingvoordeel, de zogenoemde doorwerkbonus. Die geldt ook als ze doorwerken na hun 65ste. Per gewerkt jaar krijgen betrokkenen een belastingvoordeel. De hoogte daarvan varieert met het inkomen en de leeftijd, en bedraagt maximaal 4.591 euro.

– Werknemers die na hun 65ste willen doorwerken, kunnen hun AOW (maximaal vijf jaar) later laten ingaan. Zij ontvangen dan een hogere AOW-uitkering. Mensen kunnen de AOW ook gedeeltelijk ontvangen.

 

Vrouwen, jongeren en allochtonen

– Er komt een inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) die zich specifiek richt op de minst verdienende partner (meestal vrouwen die in deeltijd werken) om die te stimuleren meer uren te gaan werken. Deze korting is groter naarmate de minst verdienende partner meer verdient. Het kabinet trekt hiervoor volgend jaar ruim 500 miljoen euro uit.

– Mensen die niet werken en ook geen beroep doen op een uitkering (‘nuggers’) worden gestimuleerd te gaan werken door werken meer te laten lonen. Er komt een inkomensafhankelijke arbeidskorting (IAK) en trekt daar volgend jaar 165 miljoen euro voor uit.

– Het kabinet stimuleert werkgevers om in te spelen op de behoefte van mensen voor betere mogelijkheden om werk en zorg te combineren. De Taskforce Deeltijdplus helpt werkgevers daarbij.

– Werkenden met een niet-werkende partner raken vanaf 2009 geleidelijk het huidige belastingvoordeel kwijt waarmee de zogeheten algemene heffingskorting kan worden overgedragen. Het overdragen van deze korting staat op gespannen voet met de ambitie om meer mensen aan het werk te krijgen.

– Gemeenten krijgen één bedrag om mensen te stimuleren deel te nemen aan inburgering, werk of school: het participatiebudget. Ze kunnen met de bundeling van de drie bestaande budgetten voor re-integratie, inburgering en scholing middelen effectiever inzetten om mensen te helpen. Bij elkaar gaat het om ongeveer 2 miljard euro.

 

Mensen met een beperking

In de Wajong (jonggehandicapten) komt de focus te liggen op werk. Wie kan werken, krijgt hulp bij het vinden van een baan. Het kabinet trekt voor extra begeleiding en ondersteuning naar werk in 2009 45 miljoen euro extra uit.

 

Arbeidsmarkt en re-integratie

Werkgevers kunnen via het UWV een jaar loonkostensubsidie krijgen als ze iemand aannemen die langer dan een jaar in de WW zit of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. De subsidie is maximaal de helft van het minimumloon.

 

Via het wetsvoorstel Stimulering Arbeidsparticipatie (STAP), waaronder loonkostensubsidie valt, kan het UWV ook participatieplaatsen inzetten.

 

Arbocatalogi

De Subsidieregeling stimulering totstandkoming Arbocatalogi (Arbocat) loopt af op 1 januari 2010. In 2009 is ten opzichte van 2008 een geringer subsidiebedrag beschikbaar.

 

Naderende deadlines

15 oktober 2008: Tijdelijke stimuleringsregeling EVC en maatwerktrajecten werkend leren in het HBO 2008 (EVCHBO2008): het doel van deze regeling  is de vraag te versterken bij werkgevers, werknemers en werkzoekenden naar EVC- en maatwerktrajecten werkend leren en het op deze vraag afstemmen van het aanbod door hogescholen.

 

Auteur: J4B