Het maatmaninkomen is het loon, dat een soortgelijke gezonde persoon met arbeid gewoonlijk verdient. Het UWV stelt de resterende verdiencapaciteit vast aan de hand van drie verschillende functies, waarmee een arbeidsongeschikte nog het meest kan verdienen. Door het maatmaninkomen te vergelijken met de resterende verdiencapaciteit wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage vastgesteld.
In het wetvoorstel Wet administratieve lastenverlichting en de vereenvoudiging in Socialezekerheidswetten (Wet Walvis) was al vastgesteld dat het maatmaninkomen en de verdiencapaciteit niet op dezelfde loonelementen worden gebaseerd als het dagloon en premieloon.
Polisadministratie
Door het gelijktrekken van de begrippen dagloon en maatmaninkomen wordt in twee stappen een lastenverlichting voor werkgevers bewerkstelligd. Vanaf 2010 kan UWV het maatmaninkomen en het feitelijk verdiende inkomen uit de polisadministratie halen, waardoor deze gegevens niet meer bij werkgevers hoeven te worden uitgevraagd. Dit is eerst een verlichting vanaf 2010 omdat pas vanaf dat moment de polisadministratie de benodigde gegevens bevat van werknemers die een nieuwe uitkering aanvragen. Een beperkte lastenverlichting is per 1 juli 2008 ingetreden doordat de uitvraag van loongegevens vereenvoudigd wordt.
Tip
U hoeft nu niet meer twee formulieren in te vullen bij de WIA-aanvraag. Dit betrof een formulier voor de dagloonberekening waarop de uitkering gebaseerd wordt en een formulier voor de berekening van het maatmaninkomen voor de vaststelling van het arbeidsongeschiktheidspercentage. Sinds 1 juli van dit jaar kan worden volstaan met één formulier (Loongegevens WIA uitkering).