De loonkostensubsidie is een tegemoetkoming in de loonkosten van arbeidsgehandicapte werknemers. Het doel van de Participatiewet is mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Het kabinet en de sociale partners hebben in het sociaal akkoord al afgesproken om extra banen te creëren voor deze groep. Om werkgevers hierbij financieel te ondersteunen, kunnen zij per 1 januari 2015 een loonkostensubsidie aanvragen voor mensen die een arbeidsbeperking hebben maar nog wel arbeidsvermogen. In de praktijk betekent dit dat iemand niet in staat is om 100 procent van het wettelijk minimumloon te verdienen
Loonwaarde
Een werkgever ontvangt een aanvulling op de loonwaarde van de arbeidsgehandicapte werknemer tot aan het wettelijk minimumloon. De subsidie bedraagt niet meer dan 70 procent van het minimumloon (in de hoofdlijnennotitie was sprake van 80 procent van het minimumloon). Als een werkgever meer betaalt dan het wettelijk minimumloon, komt het gedeelte boven het minimumloon voor zijn eigen rekening. Bijvoorbeeld als in uw cao een hoger minimumloon is bepaald. De gemeente waarin u bent gevestigd, bepaalt de loonwaarde van uw arbeidsgehandicapte werknemer.
De loonkostensubsidie kent geen maximale duur. Wel is het zo dat de gemeente jaarlijks de loonwaarde moet vaststellen. Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2015 van kracht wordt.
Let op
U kunt voor een werknemer waarvoor u de loonkostensubsidie aanvraagt, niet ook nog gebruikmaken van andere instrumenten, zoals een mobiliteitsbonus, werkplekaanpassingen, proefplaatsingen of de no-riskpolis.