In 2010 was er met de stijging van de loonkosten per arbeidsjaar van 1,4 procent sprake van de laagste stijging van de loonkosten sinds 1989. De afgelopen tien jaar was de stijging gemiddeld 3,3 procent per jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de financiële dienstverlening zijn de loonkosten per arbeidsjaar het afgelopen decennium met 55 procent het sterkst gestegen. In het bankwezen stegen de gemiddelde loonkosten zelfs met 62 procent. De loonkostenstijging was het kleinst in de horeca (26 procent) en de detailhandel (29 procent).

 

Stijging werkgeverspremies

De totale loonkosten kwamen in 2010 uit op 300 miljard euro. Voor een arbeidsjaar betaalde een werkgever gemiddeld 51.000 euro, te weten:

  • 40.000 euro aan brutoloon; en
  • 11.000 euro aan werkgeverspremies.

 

De afgelopen tien jaar zijn de brutolonen per arbeidsjaar minder toegenomen dan de werkgeverspremies per arbeidsjaar. De brutolonen stegen met 34 procent, de werkgeverpremies met 57 procent. Vooral de pensioenpremies zijn sterk gestegen. Hierdoor is het aandeel van de werkgeverspremies in de loonkosten het afgelopen decennium met 2,6 procentpunt opgelopen tot 22 procent.

 

Sterkere stijging brutolonen dan cao-lonen

De brutolonen per arbeidsjaar zijn de afgelopen tien jaar sterker gestegen dan de cao-lonen, 34 procent in plaats van 27 procent. Hierbij speelt een rol dat de samenstelling van de groep werknemers is gewijzigd. Werknemers worden ouder en hoger opgeleid. Zij gaan daardoor meer verdienen, wat niet tot uitdrukking komt in de cao-loonstijging. Daarnaast zijn toeslagen, bonussen en dergelijke die boven het cao-loon uitbetaald worden, toegenomen. Bovendien vallen niet alle werknemers onder een cao. De stijging van de brutolonen lag ook boven de inflatie, die in deze periode 22 procent bedroeg.

 

Tip

Maak gebruik van de afdrachtverminderingen, zoals afdrachtvermindering onderwijs en speur- en ontwikkelingswerk. U kunt met die regelingen uw loonkosten flink verlagen.