Minister Kamp van SZW heeft een pilot ingesteld die een einde moet maken aan de rompslomp voor de industrie bij het laten overkomen van werknemers van partnerbedrijven van buiten de EU. Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van de ondernemersorganisatie FME: “Deze pilot is een geweldige eerste stap in het wegnemen van een van de grootste ergernissen van internationaal opererende bedrijven.”

Als voorbeeld noemt Dezentjé Hamming de scheepsbouw, waarin het gebruikelijk is dat inspectieteams van de buitenlandse klant de voortgang tot en met de tewaterlating komen volgen. Ook in andere sectoren van de technologische industrie is de komst van werknemers van buitenlandse klanten of partnerbedrijven nodig. Zo hoort bij de levering van complexe machines ook het geven van trainingen aan medewerkers van de buitenlandse afnemer. 

 

Tewerkstelingsvergunning

Hoewel het hierbij niet gaat om het invullen van openstaande vacatures, wordt toch een tewerkstellingsvergunning verplicht gesteld om deze medewerkers naar Nederland te laten overkomen. De aanvraag daarvan kost bedrijven veel tijd en veel gedoe.

 

Alleen melding UWV

De pilot waartoe nu is besloten moet een eenvoudiger en klantvriendelijker systeem inluiden. Bedrijven met een jaaromzet vanaf 50 miljoen euro hoeven in de komende twee jaar geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen voor mensen van buiten de EU als het gaat om een order van meer dan 5 miljoen euro. Melding bij het UWV volstaat.