Herinnert u zich nog dat bij het uitbreken van de crisis de overheid de kenniswerkers van bedrijven die met omzetdaling kampten met subsidie bij kennisinstellingen parkeerde? Ruim 90 procent is inmiddels weer aan het werk bij zijn oude werkgever.

Dat blijkt uit de evaluatie ‘de Kenniswerkersregeling’ die het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

De maatregel werd getroffen om te voorkomen dat werkgevers hun talentvolle medewerkers moesten ontslaan met het risico dat zij naar het buitenland zouden vertrekken. In totaal maakten 1900 kenniswerkers van de regeling gebruik. De overheid droeg daaraan 180 miljoen euro bij.

 

Samenwerking kennisinstellingen

“De regeling was een schot in de roos,” zegt minister Verhagen van EL&I. “Het heeft veel hoog opgeleide specialisten voor de Nederlandse economie behouden. Bedrijven en kennisinstellingen zijn erg enthousiast. Het is een enorme impuls geweest voor de samenwerking. ”

 

Fiscale ondersteuning

Het kabinet neemt structurele maatregelen om de uitwisseling van kenniswerkers in bedrijven en kennisinstellingen te verbeteren. Vanaf 2013 wordt zowel de detachering van kenniswerkers van bedrijven bij kennisinstellingen als vice versa fiscaal ondersteund.