Het kabinet is bereid het wetsvoorstel uniformering loonbegrip in het jaar voorafgaand aan de invoering te herrekenen en waar noodzakelijk vanuit loonkosten-, inkomens-, of budgettaire effecten aanpassingen door te voeren. Het streven is het bewerkstelligen van lastenneutraliteit voor burgers en bedrijven en budgetneutraliteit voor de overheid.

Het wetsvoorstel dat er nu ligt, regelt de uniformering van het loonbegrip, inclusief een voorlopig pakket aan aanvullende maatregelen. Indien noodzakelijk kunnen deze maatregelen bij de augustusbesluitvorming in 2012 bijgesteld worden. Hierover hoort u meer in september 2012.

 

Wetsvoorstel uniformering loonbegrip

De lasten van burgers en bedrijven zullen dus niet stijgen of dalen door het wetsvoorstel uniformering loonbegrip. Deze belofte blijkt uit een brief van staatssecretaris Weekers van Financiën naar aanleiding van vragen van leden van de SP-fractie. Ook het Centraal Planbureau (CPB) heeft bij haar doorrekeningen aangegeven dat voorafgaand aan het jaar van invoering de diverse parameters en eventueel het aanvullend pakket herrekend moeten worden. Dit kan ertoe leiden dat de door het CPB berekende loonkostenstijging van 0,1 procent niet aan de orde is.

 

Aanvullend pakket

Toch kan de Wet uniformering loonbegrip niet in alle gevallen zonder consequenties blijven. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen heeft het kabinet een voorlopig aanvullend pakket maatregelen samengesteld, dat de lage inkomens het meest ontziet. Gemiddeld gaat 6 procent van de huishoudens er in inkomen meer dan 1,5 procent op achteruit, voor lage inkomens is dat slechts 1 procent. Hoge inkomens aanzienlijk meer.