De uniformering van de loonaangiftes door werkgevers zal niet per 1 januari 2011 ingaan. Daardoor veranderen de eisen aan werkgevers over de manier waarop zij loonaangifte doen voorlopig niet. Dit schreef minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens staatssecretaris De Jager van Financiën op donderdag 21 januari jongstleden in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden willen tegemoetkomen aan de bezwaren die de afgelopen tijd zijn geuit door softwareleveranciers, werkgeversorganisaties en het Advies college toetsing administratieve lasten, Actal.

 

Beoogde lastenvermindering werkt niet

In een op 4 januari 2010 gedateerde brief aan de Tweede Kamer schrijft Actal dat de invoering van de nieuwe loonaangifte werkgevers waarschijnlijk nauwelijks administratieve rompslomp uit handen neemt, zoals het kabinet had beoogd. Alleen is volgens Actal zeker dat er eenmalig 8,6 miljoen euro extra kosten zijn door een stijging van de administratieve lasten bij de invoering van de eenduidige loonaangifte.

Actal voorziet dat werkgevers, ondanks de automatisering van de loonaangifte, toch hun eigen loonadministratie in stand houden. Dat komt mede omdat er door ingewikkelde regels, bijvoorbeeld op het gebied van dagloon en vakantiebijslag, nog veel fouten gemaakt worden in de aangifte. Bovendien verwacht het toetsingscollege dat werkgevers niet af zullen zijn van de verzoeken om extra informatie van Uitvoering werknemersverzekeringen (UWV).

 

Terugdringen bestaande fouten

Er zijn sinds 2007 aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in het systeem van loonaangifte. Het kabinet legt de prioriteit nu eerst bij het terugdringen van het aantal benodigde correcties en bestaande fouten in de loonaangifte. Inzet is om de polsadministratie tot een basisregistratie te maken van arbeids- en uitkeringsgegevens. Hiervoor is de eenduidige loonaangifte een noodzakelijke voorwaarde.

 

Tip: De brief van Actal aan de Tweede Kamer over de eenduidige loonaangifte kunt u hier downloaden.