De wetgeving voor gehandicapten stimuleert hen nauwelijks om werk te vinden buiten de sociale werkvoorziening. Dit is volgens Novum een conclusie uit het eindrapport van de commissie-De Vries.

In februari dit jaar ging een commissie van start onder leiding van oud-CDA fractievoorzitter Bert de Vries. Deze commissie kreeg van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken de opdracht te onderzoeken hoe meer gehandicapten kunnen gaan werken zonder dat dit geld kost. Volgens de commissie voldoen de huidige Wet sociale werkvoorziening en de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jongeren niet. De commissie stelt dat deze regelingen ertoe leiden dat gehandicapten geen baan zoeken omdat hun inkomen dan nauwelijks toeneemt. Ook zorgen de regelingen ervoor dat gehandicapten met begeleid werk niet naar onbegeleid werk zoeken, terwijl ze zonder begeleiding kunnen werken.

 

In dienst nemen eenvoudiger

De commissie ziet meer in een stelsel waarbij de gehandicapte altijd meer geld krijgt als hij gaat werken, meer gaat werken of begeleid in plaats van onbegeleid werk gaat doen. Volgens de commissie kan dat door de uitkering van de gehandicapten die gaat werken niet volledig, maar voor slechts driekwart op te heffen. Verder moet het in dienst nemen van gehandicapten voor werkgevers een stuk eenvoudiger worden. Volgens de commissie zitten momenteel 250.000 gehandicapten thuis, terwijl ze wel kunnen werken.

 

Tip

Er bestaan al veel financiële regelingen voor werkgevers die een (arbeids)gehandicapte in dienst nemen. Voor een gehandicapte die u in dienst neemt, loopt u structureel minder risico op loondoorbetaling bij ziekte. Verder betaalt u onder andere minder sociale premies, heeft u recht op een subsidie voor aanpassing van de werkplek en betaalt u minder loon als de werknemer minder presteert.