In dit artikel wijzen wij u op een aantal fiscale zaken die u mogelijk over het hoofd heeft gezien en die u nog voor het einde van dit jaar kunt repareren of waarvoor u maatregelen kunt treffen.

Stel u op de hoogte van strafheffing bij ontslagvergoeding

In bepaalde situaties kunnen ontslaguitkeringen aan een werknemer worden gezien als een regeling voor vervroegde uittreding. U kunt dan worden bestraft met een strafheffing op het gebied van de loonheffing van 52 procent, berekend over de ontslagvergoeding. Overleg met uw adviseur in welke gevallen bij u de mogelijke strafheffing aan de orde is bij lopende ontslagsituaties.

 

Maak nog gebruik van afdrachtverminderingen loonheffing

Stel vast of u het afgelopen jaar optimaal gebruik heeft gemaakt van de diverse afdrachtverminderingen in de loonheffing (loonbelasting/premies volksverzekeringen):

  • Afdrachtvermindering onderwijs.
  • Afdrachtvermindering speur en ontwikkelingswerk.
  • Afdrachtvermindering zeevaart.

 

Beoordeel pensioenrechten en VUT-rechten

Toekennen of verhogen van pensioenrechten voor uw werknemers kan leiden

tot een backservicelast, die nog ten laste kan komen van de fiscale winst in 2012. In

het kader van het beheersbaar houden van de pensioenkosten kunt u ook overwegen

een eind- of middelloonregeling om te zetten naar een beschikbare premieregeling. Uw pensioenregeling moet hiervoor wel (fiscale) ruimte bieden. Laat u adviseren door een deskundige op dit gebied.

 

Stel vast of aanpak ziekteverzuim toereikend is

U moet twee jaar lang het loon doorbetalen van zieke werknemers (minimaal 70 procent gedurende twee jaar). Breng het ziekteverzuim binnen uw organisatie eens goed in kaart en stel vast of aanpassingen nodig zijn. Misschien zijn andere of betere vastleggingen in het personeelsdossier noodzakelijk.

 

Voorkom werkgeversheffing hoge lonen

U moet in 2013 een eenmalige ‘crisisheffing’ van 16 procent betalen over het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking dat u in 2012 aan een werknemer betaalt, voor zover dat fiscale loon op jaarbasis hoger is dan € 150.000 (inclusief eenmalige beloningen, zoals een

bonus). De crisisheffing moet bij de loonbelastingaangifte over de maand maart 2013 worden aangegeven en afgedragen.

 

Tip

Voorkom de crisisheffing door bijvoorbeeld een (hogere) eigen bijdrage pensioen of auto van de zaak van de werknemer te vragen. Uiteraard moeten de bestaande arbeidsvoorwaarden hiervoor de mogelijkheid bieden. Werknemers die levenslopen kunnen, indien de maxima dit jaar nog niet bereikt zijn, optimaal bijstorten.

 

 

Pas de salarisadministratie aan

Net als elk jaar moet u voor de eerste salarisuitbetaling van 2013 een aantal zaken

Aanpassen. Denk aan reis- en autokostenvergoedingen, forfaits, et cetera.

 

Let op

Op 1 januari 2013 wordt de Wet uniformering loonbegrip (WUL, ook wel ULB genoemd) van kracht. Heeft u al geïnventariseerd wat dit financieel voor u als werkgever betekent?

 

Bereid u voor op de laatste loonheffingaangifte 2012

Ga na of alle betalingen aan uw personeel op een juiste wijze zijn verloond. Denk hierbij ook aan de forfaitaire bijtellingen voor de bestelauto en de personenauto, en andere gunstige beloningsvormen.