In dit laatste artikel met betrekking tot HR-eindejaarstips 2015 wijzen wij u op de veranderingen die vanaf 2016 plaatsvinden in de afdrachtvermindering S&O en het vervallen van de WKA-depotrekening bij de Belastingdienst. Ook benadrukken wij u het belang van de WKR-administratie, die voor het eind van dit jaar op orde moet zijn.

Afdrachtvermindering S&O

Per 1 januari 2016 wordt de RDA en de WBSO samengevoegd. Dat betekent onder meer:

  • een aanpassing van het schijventarief en de schijfgrenzen;
  • een verlaging van het starterspercentage in de eerste schijf van 50 naar 40 procent;
  • de afschaffing van het plafond in de S&O-afdrachtvermindering;
  • de introductie van een forfait in de S&O-afdrachtvermindering;
  • de uitsluiting van publieke kennisinstellingen; en
  • enkele wijzigingen in subsidiabele werkzaamheden.

Tip

Maak gebruik van de door RVO.nl opgestelde handleiding voor de WBSO 2016 (RVO.nl/klik op publicaties).

G-rekening

Het is per 1 januari 2016 niet meer mogelijk om rechtstreeks te storten naar de Belastingdienst. De  WKA-depotrekeningen worden per die datum opgeheven. Voor inleners en aannemers betekent dit dat een rechtstreekse storting hen niet meer vrijwaard van de inleners- en ketenaansprakelijkheid voor de loonheffingen en de btw. Vanaf 1 januari 2016 kan alleen een storting op een G-rekening van de uitlener of de onderaannemer nog vrijwaring opleveren.

Tip

Overleg tijdig met de uitlener of onderaannemer over het storten van een deel van de factuur op de G-rekening van de uitlener of onderaannemer.

WKR-administratie

Vóór 31 december 2015 moet uw administratie WKR-proof zijn. Met andere woorden: de administratie moet kunnen aantonen welke vergoedingen en verstrekkingen zijn aangewezen als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. Hoe u die verwerking laat plaatsvinden, is niet wettelijk vastgesteld. U kunt bijvoorbeeld een apart Excelbestand gebruiken.

Let op

De verwerking achterwege laten is geen optie, want dan loopt u het risico dat de Belastingdienst de vergoedingen en verstrekkingen bij uw werknemer(s) belast.

Tip

Doe ook uw voordeel met de eerdere artikelen HR-eindejaarstips 2015 (1) en HR-eindejaarstips 2015 (2).