Honderdduizenden werknemers hebben mogelijk in januari een loonstrook ontvangen met fouten. Vooral flexwerkers die werkzaam zijn in sectoren met wisselende diensten hebben te maken met onregelmatigheden, blijkt uit een inventarisatie van loonspecialisten, zo meldt de Telegraaf.

CNV concludeert uit de door hen gecontroleerde loonstroken dat in drie tot vier procent van de gevallen de loonstrook fout is. ‘In drie tot vier procent van de gevallen klopt er echt iets niet, vijf procent is een twijfelgeval’, aldus CNV.

Vooral werkenden met variabele onderdelen op hun loonstrook hebben te maken met fouten. Het gaat dan om Nederlanders met overuren en onregelmatigheidstoeslagen omdat ze ’s avonds, in het weekend of in ploegendienst hebben gewerkt. Fouten ontstaan ook bij een indeling in een verkeerde functie (lagere functie) of schaal.

Nieuwe fiscale wet- en regelgeving

De kans op fouten is bij de eerste loonstroken van het jaar groter door aangepaste contracten en nieuwe fiscale wet- en regelgeving. CNV: ‘Een fout kan veel geld schelen. Wij hebben vorig jaar 7.500 euro voor iemand teruggevorderd over de afgelopen vijf jaar omdat hij te weinig vakantiegeld had gekregen.’

CNV controleert voor het tweede jaar op rij loonstrookjes. Vorig jaar waren het er 1.000, dit jaar verwacht de bond er in totaal 5.000 te checken.

Jaaropgaaf en loonstrookje