Retailondernemers die hun medewerkers hogere lonen betalen, hebben minder last van diefstallen. Bijkomstig voordeel is ook dat het beloningsbeleid een belangrijke impact kan hebben op de eerlijkheid van werknemers en de ethische normen van de onderneming.

Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië. Eerder onderzoek wees uit dat hogere lonen invloed hebben op de inzet van het personeel en de resultaten van de onderneming. Nu is ook aangetoond dat hogere lonen een essentiële invloed hebben op het ethische gedrag van medewerkers.

 

Verklaringen

De onderzoekers ontdekten twee mogelijke verklaringen voor het verband:

  1. Hogere lonen hebben tot gevolg dat medewerkers eerder afblijven van de eigendommen van hun werkgever: zij willen hun betere arbeidspositie beschermen of met eerlijkheid hun werkgever een wederdienst bewijzen.
  2. Bedrijven met een hogere loonschaal zijn op de arbeidsmarkt het best gepositioneerd om eerlijke werknemers aan te trekken.

 

Loonkosten goedkoper dan verliezen

Volgens de onderzoekers moet er bij werkgevers het besef komen, dat de extra loonkosten goedkoper zijn dan de verliezen die door diefstallen worden veroorzaakt. De onderzoekers stellen ook dat relatief hogere lonen binnen het bedrijf sociale normen promoten, zodat werknemers onderling minder tolerant staan tegenover het stelen van spullen van de baas.

 

Bedrijven, die zich geen loonsverhoging kunnen veroorloven, kunnen volgens de onderzoekers ook op andere manieren hun waardering voor hun werknemers laten blijken.

 

Frauderisicomanagement

U kunt het risico van fraude nooit helemaal wegnemen. Het is dan ook raadzaam om te anticiperen op de situatie, dat een fraudegeval zich voordoet. Op die manier kunt u bij fraude het risico op verdere schade verkleinen. Het beheersen van frauderisico’s en het anticiperen op een eventuele calamiteit wordt frauderisicomanagement genoemd.

 

Het is belangrijk te weten welke oorzaken iemand tot fraude kunnen aanzetten:

  • Geldproblemen en winstbejag (‘Ik heb al zo veel voor het bedrijf gedaan’).
  • Goed doel en politiek-ideologisch (‘Het is voor een goed doel’).
  • Kleptomanie en ziekelijk koopgedrag (‘Ik leen alleen geld en breng het later terug’).
  • Verslaving en rancune (‘De directie vult alleen maar zijn eigen zakken’).