Veel werkgevers keren aan hun werknemers in december een dertiende maand uit. Een financieel gewaardeerd opstekertje van 8 1/3de procent bruto. Zoals met alles het geval is, kleven er ook aan de dertiende maand zowel voor- als nadelen.

De dertiende maand wordt geregeld in de cao, de bedrijfsregeling of in de arbeidsovereenkomst. De precieze voorwaarden verschillen per cao of overeenkomst. Zo kan in het arbeidscontract worden bepaald dat de werknemer een uitkering naar rato van zijn verdiende loon krijgt als hij maar een gedeelte van het jaar in dienst is of dat de werknemer alleen een uitkering krijgt als hij op 1 december van het kalenderjaar in dienst is of dat geen uitkering wordt verkregen als de werknemer niet het hele kalenderjaar in dienst is geweest.

Nadelen

• Fiscaal streng belast
Een dertiende maand wordt evenals bijvoorbeeld een bonus en de vakantiebijdrage strenger fiscaal belast.  De normale belastinginhouding is gebaseerd op slechts twaalf maal het maandsalaris. De werkgever hanteert op het normale salaris een belastingtarief alsof de werknemer slechts twaalf maanden salaris zou hebben. Die extra dertiende maand komt daar volledig bovenop en valt daardoor geheel in de hoogste schijf waarover belasting betaald moet worden.

Let op
Overweegt een werkgever de dertiende maand op te nemen in het reguliere maandsalaris, dan moet hij zich realiseren dat inkomenselementen die gerelateerd zijn aan het maandsalaris, denk aan vakantiebijdrage en pensioen, hoger worden. Hetzelfde risico is aanwezig bij andere inkomenselementen die gerelateerd zijn aan het maandsalaris, zoals onregelmatigheidstoeslagen, pensioenen etc.

• Vastlegging in cao of contract
De dertiende maand wordt geregeld in de cao, de bedrijfsregeling of in de arbeidsovereenkomst. De precieze voorwaarden verschillen per cao of overeenkomst. Zo kan in het arbeidscontract worden bepaald dat de werknemer een uitkering naar rato van zijn verdiende loon krijgt als hij maar een gedeelte van het jaar in dienst is of dat de werknemer alleen een uitkering krijgt als hij  op 1 december van het kalenderjaar in dienst is of dat geen uitkering wordt verkregen als de werknemer niet het hele kalenderjaar in dienst is geweest.

Let op
Ook al neemt de werkgever in de arbeidsovereenkomst op dat de uitkering alleen wordt uitgekeerd indien of zover de bedrijfsresultaten dit toelaten, is oplettendheid geboden. Was het bedrijfsresultaat in het voorgaande jaar negatiever en  werd wel de uitkering verstrekt , dan kan dat met zich meebrengen dat in een jaar waarin de bedrijfsresultaten minder ongunstig (zelfs als er geen sprake van winst is), die uitkering ook moet worden gegeven.

Tips

• Als de werkgever eraan meewerkt dat de dertiende maand-uitkering kan worden ingezet voor andere arbeidsvoorwaarden, is de werknemer fiscaal beter af.
• Bij uitruil en slim gebruik van de werkkostenregeling kan de uitkering (deels) belastingvrij worden uitgekeerd.

Nota bene
Een dertiende maand is geen wettelijk recht.

Financieel management voor HR

U heeft steeds vaker te maken met managers die alleen maar luisteren als het over geld gaat. De impact van uw HR plannen lijken toe te nemen, naarmate u het kunt uitdrukken in financiële consequenties. Het is dus van belang dat u mee kunt praten over financiën. Met het interactieve seminar Financiën voor HRM krijgt u niet alleen inzicht in hoe u financiële begrippen kunt interpreteren en toepassen, maar ook de praktische handvatten om het direct in uw HR-(beleids)praktijk toe te passen. Meer informatie