Klijnsma wil de komende 2,5 jaar onderzoeken of mensen, die in de bijstand zitten en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie. Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering. Mensen, die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen onder het minimumloon terechtkomen.
De staatssecretaris wil het loon van mensen die weinig zelfstandig verdienen, niet direct aanvullen tot het minimumloon. Zo hoopt zij de werknemers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, opdat ze groeien in hun baan.
Goedkope arbeidskrachten
Om te voorkomen dat gemeenten gehandicapten in de bijstand langdurig als goedkope arbeidskrachten aan het werk gaan zetten, vroegen vooral PvdA, GroenLinks en PVV aan Klijnsma om maatregelen. De toezegging van de staatssecretaris elk half jaar het verloop van de proef en mogelijke misbruik te zullen controleren, zorgde ervoor dat zij van de coalitiepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie fiat kreeg.
Afbraak sociale voorziening
Abvakabo vindt dat staatssecretaris Klijnsma een eerste aanzet geeft tot het onderuit halen van het wettelijk minimumloon. In een artikel in het Algemeen Dagblad reageert de vakbond: ‘Mensen, die het al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt worden keihard getroffen.’ Bovendien vindt Abvakabo dat hiermee ook de afbraak van de sociale werkvoorziening wordt ingezet.
Tip: Het wettelijk minimumloon wijzigt meestal twee maal per jaar, in januari en juli. Let rond die tijd goed op de berichtgeving rond de minimumlonen.