Vanaf 1 januari 2012 laat de Belastingdienst u aan uw lot over. U ontvangt namelijk vanaf die datum geen periodieke mededeling loonheffingen meer voor het doen en betalen van uw aangiften. U ontvangt ook niet langer een acceptgiro, waarop voor de betaling van de loonheffingen belangrijke gegevens taan vermeld.

In november a.s. krijgen werkgevers de ‘Aangiftebrief loonheffingen’ voor 2012 van de Belastingdienst. Hierin staan:

  • de aangiftetijdvakken van 2012;
  • de bijbehorende uiterste aangifte- en betaaldata; en
  • de betalingskenmerken.

 

Tip

Bewaar de aangiftebrief goed. U krijgt in 2012 geen herinnering meer van deze naderende termijnen.

 

Aangiftebrief loonheffingen

Naast de mededeling loonheffingen ontvangt u nu ook een acceptgiro van de fiscus. Mocht u deze acceptgiro gebruiken voor de betaling van de loonbelasting, dan kunt u daar in 2012 geen gebruik meer van maken. Werkgevers krijgen door het komen te vervallen van de mededeling niet langer een acceptgiro met het betalingskenmerk. Werkgevers moeten vanaf 2012 dan ook zelf een overschrijving doen, waarbij altijd het betalingskenmerk van de aangifte moet worden vermeld. Deze staat op de ‘Aangiftebrief loonheffingen’.

 

Let op

U ontvangt van de Belastingdienst alleen een aanslag loonheffingen als u de aangifte loonheffingen:

  • niet tijdig inlevert of betaalt; of
  • nalaat aangifte te doen.

 

Belastingdienst

Als u niet tijdig aan uw aangifte- of betaalverplichting hebt voldaan, stelt de Belastingdienst (meestal) een aanslag vast. Als de aangifte wel is ingeleverd maar de betaling niet (of gedeeltelijk) is gedaan, legt de Belastingdienst de aanslag meestal op voor het bedrag van de aangifte. Is ook geen aangifte beschikbaar, dan stelt de Belastingdienst de hoogte van de aanslag zelf vast. In de praktijk valt het bedrag van deze aanslag meestal flink hoger uit dan het bedrag dat u verschuldigd bent. En u wordt dan ook nog beboet. Kortom de ‘Aangiftebrief loonheffingen 2012’ is het lezen en bewaren waard.