Een vennootschap krijgt een vergrijpboete opgelegd wegens het niet betalen van loonbelasting/premieheffing over de maanden augustus en september 2004. De Rechtbank Leeuwarden oordeelt echter dat dit niet betaald hoeft te worden, omdat de vennootschap geen grove schuld kan worden verweten.

Zelfs na herhaald schriftelijk en telefonisch aandringen bij de inspecteur, krijgt de werkgever geen aangiftebiljet over het derde kwartaal 2004 uitgereikt. Hierdoor beschikt hij niet over het benodigde betalingskenmerk om de belastingschuld te voldoen.

De werkgever had voor het jaar 2004 de verzamelloonstaat aan de belastingdienst verzonden. Hierop zijn ook de loon- en loonbelastingbedragen van de maanden augustus en september 2004 opgenomen. Ook de verschuldigde loonbelasting/premie volksverzekeringen over deze maanden is op de balans van de jaarrekening opgenomen.

 

Betalingskenmerk

Bij een boekenonderzoek naar de aanvaardbaarheid van de loonbelastingaangiften 2004 komt de loonbelastingschuld aan het licht. De inspecteur wil vervolgens een vergrijpboete van 25 procent van de verschuldigde belasting opleggen. De werkgever maakte hiertegen bezwaar en wijst erop dat meermaals om uitreiking van een aangiftebiljet is verzocht. De inspecteur erkend dit en brengt de boete terug tot 10%. Ook hiertegen tekent de werkgever bezwaar aan en verwijst naar de website van de belastingdienst, waar staat dat bij betaling aan de belastingdienst altijd het betalingskenmerk moet zijn vermeld. Zonder betalingskenmerk kan een betaling namelijk niet worden verwerkt.

 

Tekortkoming Belastingdienst

De rechtbank oordeelt dat de werkgever voldoende stappen heeft ondernomen voor een aangiftebiljet. En dat aan de informatie op de website van de belastingdienst in redelijkheid de conclusie verbonden kan worden dat betaling zonder betalingskenmerk niet mogelijk is. Hierdoor is er geen sprake van grove schuld en wordt de vergrijpboete vernietigd (LJN: BL1642)

 

Let op: Voor het (gedeeltelijk) niet of niet tijdig betalen van loonheffingen (loonbelasting en premies sociale verzekeringen) kan de inspecteur een vergrijpboete opleggen tot maximaal 100% van het onbetaald gebleven bedrag. In geval van grove schuld legt de inspecteur in beginsel een vergrijpboete op van 25% en bij opzet in beginsel 50%.