Mocht de Belastingdienst u een eerder vastgesteld bedrag aan heffingsrente naderhand verhogen als zij door een fout te weinig rente aan u heeft berekend, dan hoeft u dat niet te accepteren. Volgens de rechtbank te Haarlem ontbreekt de vereiste wettelijke grondslag voor een herziening (in de zin van verhoging) van een beschikking heffingsrente.

De Belastingdienst had bij een naheffing van ruim 2,1 miljoen euro aan loonbelasting abusievelijk slechts 149 euro heffingsrente aan een BV in rekening gebracht. De inspecteur had vervolgens aan de betreffende BV gemeld dat sprake was van een ‘onjuiste administratieve verwerking’, dat de heffingsrente 284.409 euro had moeten zijn en heeft uiteindelijk 268.655 euro heffingsrente nageheven.

 

Algemene wet inzake rijksbelastingen

Dat was volgens de rechtbank onterecht. Artikel 30j, eerste lid van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) staat volgens de rechtbank naheffing van heffingsrente niet toe. De bepalingen met betrekking tot naheffing of navordering zijn in deze bepaling niet expliciet van toepassing verklaard. Volgens de rechtbank ontbreekt daarom de vereiste wettelijke grondslag voor een herziening van de beschikking heffingsrente in de zin van een verhoging.

 

Tip

Net als bij de heffingsrente wordt voor de berekening van het aantal dagen waarover invorderingsrente verschuldigd is, een maand op 30 dagen en een jaar op 360 gesteld. U bent invorderingsrente verschuldigd, als u een naheffingsaanslag niet binnen de betalingstermijn betaalt.