Anders dan in voorgaande jaren neemt de Belastingdienst dit jaar een coulante houding aan als het gaat om het vorderen van de vakantiebijdrage van mensen met een belastingschuld. De fiscus heeft de waarschuwende geluiden van de Nationale Ombudsman en schuldhulpverleners in het rapport Paritas Passé ter harte genomen.

Uit het rapport blijkt dat schuldeisers (overheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties) allemaal hun best doen hun vorderingen te incasseren. Dat vindt vooral plaats in mei, als de vakantiebijdrage wordt gestort. Tenminste een op de tien huishoudens verkeert in problematische schulden en dat aantal wast nog steeds aan.

Overheidsvordering

De Belastingdienst stelt zich daarom dit jaar coulanter op en maakt geen gebruik van de mogelijkheid om openstaande bedragen rechtstreeks van rekeningen af te schrijven (overheidsvordering). De Belastingdienst is vaak niet de enige schuldeiser. Ook bijvoorbeeld gemeenten, verhuurders en hypotheekverstrekkers willen geld zien. Daardoor kwamen in voorgaande jaren veel mensen in de problemen bij de betaling van de vaste lasten zoals huur, hypotheek en energie. De Belastingdienst heeft daarom besloten niet meer alle bedragen in de maand mei af te schrijven.

Loonbeslag

De fiscus zet de overheidsvordering nu alleen nog in bij kleine bedragen. Het gaat daarbij om maximaal 500 euro bij openstaande vorderingen en maximaal 1.000 euro bij opgelegde aanslagen. Daarnaast houdt de fiscus rekening met de beslagvrije voet (90 procent van de bijstandsnorm). Eventueel te veel geïncasseerde bedragen stort de Belastingdienst terug. Voor grotere bedragen gebruikt de fiscus andere middelen zoals loonbeslag en bankbeslag. Bij grote schulden kan door middel van bankbeslag wel in één keer het vakantiegeld worden afgeroomd.

Rapport Fiscaal vriendelijk belonen

Flexibel belonen is niet zozeer gericht op ‘beter en meer’, maar is vooral een beloningsvorm, die afgestemd is op de individuele behoefte van de werknemers. In dit HR-rapport behandelen wij de volgende beloningsvormen:

  1.     Maatschappelijke ontwikkelingen
  2.     Cafetariasysteem of keuze arbeidsvoorwaarden
  3.     Het belang van flexibele beloning
  4.     Kenmerken en gevolgen van het cafetariasysteem
  5.     Bronnen en doelen
  6.     Informatie en zorgplicht
  7.     Implementatieproces
  8.     Communicatie en de rollen van OR en flexcoördinator

Meer informatie en downloaden