De maatregel werd onder meer al toegezegd bij de behandeling van het Belastingplan 2015. Het afschaffen van de nihilwaardering voor het rentevoordeel op een personeelslening voor de eigen woning is nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met deze in de Fiscale verzamelwet 2015 opgenomen maatregel.
Nihilwaardering
Als werkgever kunt u een lening verstrekken aan uw werknemer. Betaalt deze werknemer vervolgens minder rente over de personeelslening dan bij een kredietverlener of geen rente, dan is sprake van een rentevoordeel. Dit rentevoordeel is belast, maar niet als de werknemer de lening gebruikt voor het kopen, onderhouden of verbeteren van zijn eigen woning. Dan geldt voor het rentevoordeel in de werkkostenregeling een nihilwaardering.
Ongewenst voordeel
Vanwege de stapsgewijze afbouw van het renteaftrekpercentage in de inkomstenbelasting ontstaat er een groeiend verschil met het belastingpercentage in de loonbelasting waartegen het rentevoordeel wordt belast. Een nihilwaardering levert een werknemer met een inkomen in de hoogste tariefschijf van de inkomstenbelasting een voordeel op. Dat voordeel vindt de staatssecretaris ongewenst en daarom heeft hij een reparatiemaatregel opgenomen in het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2015.
Deze nihilwaardering vervalt naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2016. Dan is het rentevoordeel van de personeelslening voor de eigen woning belast bij uw werknemer. Het eigenwoningrentevoordeel mag u ook niet als eindheffingsbestanddeel aanwijzen. Bovendien geldt dit laatste ook voor de kosten van een personeelslening voor de eigen woning.
Let op
De huidige nihilwaardering voor het rentevoordeel van een personeelslening voor de aanschaf van een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter blijft wel bestaan.
Personeelsleningen
Loon in natura: besparingswaarde
Werkkostenregeling: nihil- en forfaitwaardering