De Wet normering topinkomens is in 2013 in werking getreden. Het doel van de WNT is het tegengaan van excessieve beloningen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi) publieke sector. In de WNT worden inkomens en ontslagvergoedingen van topfunctionarissen bij instellingen met een publieke taak, genormeerd en openbaar gemaakt. Jaarlijks worden de bezoldigings-normen in een ministeriële regeling vastgesteld.
WNT-norm in 2015
Op grond van de WNT mag vanaf 2015 het inkomen van topfunctionarissen in de (semi) publieke sector maximaal 100% van het ministersalaris zijn. Dat komt in 2015 neer op € 178.000, inclusief onkosten en pensioenbijdrage. In 2014 was de algemene norm: maximaal 130% van het ministersalaris, wat neerkomt op € 230.474, inclusief belaste onkostenvergoedingen en pensioenbijdrage. Voor bestaande contracten geldt het overgangsrecht.
Het bezoldigingsmaximum voor leden en voorzitters van interne toezichthoudende organen bedraagt vanaf 2015 10% respectievelijk 15% van het voor de betreffende rechtspersoon of instelling geldende bezoldigingsmaximum. In 2014 was de norm 5% respectievelijk 7,5%.
Voor zorginstellingen, zorgverzekeraars, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties en organisaties op het terrein van ontwikkelingssamenwerking gelden andere, sectorale normen.
Spoeddebat
De Eerste Kamer heeft de Wet aangenomen, maar ministers Stef Blok van Wonen en Edith Schippers van Zorg hebben laten weten de deadline van 1 januari niet te kunnen halen. Naar aanleiding daarvan wilde kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie de Kamer terugroepen voor een spoeddebat. De VVD en de PvdA hebben echter laten weten hiervoor niet terug te komen van reces. De Kamer heeft het kabinet wel om een brief met tekst en uitleg gevraagd. Die moet voor het einde van het reces binnen zijn, aldus Nu.nl.