Feestdagen als Kerstmis, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren betekenen voor veel werknemers kortere werkweken. Jarenlang hanteerden werkgevers een systeem waarbij geen compensatie werd gegeven aan parttimers die op de betreffende feestdag een vrije dag hadden. In een zaak oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat de werkgever hiermee indirect verboden onderscheid maakte op grond van verschil in arbeidsduur (artikel 7:648 lid 1 verbiedt onderscheid naar arbeidsduur).

Het personeelshandboek bepaalde dat bij parttime werknemers geen compensatie werd geboden als een feestdag op hun (vaste) vrije dag viel. De CGB concludeerde dat een parttime werknemer door het betreffende reglement relatief nadeligere arbeidsvoorwaarden had dan de fulltime werknemers binnen hetzelfde bedrijf. Hiermee stond het verboden onderscheid naar het oordeel van de CGB vast.

Jaarurensysteem

De CGB stelde de invoering van een jaarurensysteem in voor. Daarbij wordt de arbeidsduur niet in uren per week uitgedrukt, maar in uren per jaar. Op basis hiervan kan de werkgever berekenen op hoeveel feestdagen iedere werknemer -naar rato- recht heeft. Zo kan een berekening worden gemaakt waarbij een fulltimer en een parttimer naar rato even veel feestdagen vrij hebben.

Let op

Hoewel een oordeel van de CGB niet bindend is, wordt het in veel gevallen wel door rechters gevolgd. Valt een vrije dag op een erkende feestdag, dan is er dus een redelijke kans dat een werknemer hiervoor met succes compensatie kan vorderen.

Verlof: roostervrij, bijzondere feestdagen, (ver)kopen verlofrechten
Gelijke behandeling op grond van arbeidsduur
Wet onderscheid arbeidsduur (deeltijdwerk)