Het vrijgeven van het spaarloon vanaf 15 september j.l. heeft heel wat vragen opgeworpen. Bijvoorbeeld over waaraan het opgenomen spaarloon mag worden uitgegeven, of er belasting over moet worden betaald en hoe de opname plaatsvindt. Demissionair minister De Jager van Financiën heeft daarom een lijst gepubliceerd van de meest gestelde vragen en antwoorden over het deblokkeren van het spaarloon.

Per 15 september jl is het spaarloon vrijgevallen. Werknemers kunnen zonder fiscale consequenties hun spaarloon opnemen. Let wel, het betreft alleen het spaarloon dat vanaf 2006 tot en met 2009 is opgebouwd. De regeling geldt niet voor dit jaar: het spaarloon over 2010 blijft geblokkeerd. Werknemers kunnen er ook voor kiezen het spaarloon over de jaren 2006 tot en met 2009 op de spaarloonrekening te laten staan (niet-deblokkeren). Maar het mag ook op een andere spaarrekening worden weggezet. Als werknemers ervoor kiezen het spaarloon te parkeren op een andere spaarrekening, dan moeten zij wel rekening houden met de eventuele fiscale gevolgen voor belastingheffing over hun vermogen (box 3 heffing).

 

Extra duwtje

De Jager heeft het spaarloon (4 miljard euro) op aandringen van de Tweede Kamer vrijgegeven. De Kamer hoopt dat werknemers het geld zullen uitgeven en daarmee de economische groei een extra duwtje geven. De Jager voelde aanvankelijk niets voor het vrijgeven van spaarloon, omdat bij een eerder tijdelijk vrijgeven van het spaarloon het gewenste effect op de economie uitbleef. In 2005 namen spaarders 2,8 miljard euro op, waarvan zij maar 15 procent direct uitgaven. De Jager verwacht ook dit keer eenzelfde scenario.

 

U kunt hier de meest gestelde vragen en antwoorden van de Jager vinden.