Dat werkgevers de WK-pools die binnen hun bedrijf worden georganiseerd moeten controleren of er kansspelbelasting moet worden betaald, vindt D66-Tweede-Kamerlid Wouter Koolmees ‘volslagen onuitvoerbaar’. Hij heeft hierover schriftelijk vragen gesteld aan staatsecretaris Wiebes van Financiën.

Bij de meeste pools is de inleg vijf of tien euro en doet er een kleine groep mee. Maar zodra er in een bedrijfspool meer dan 454 euro wordt gewonnen, moeten werkgevers aangifte doen en 29 procent belasting betalen. Werkgevers zijn verantwoordelijk, ook al zijn zij niet de initiatiefnemers van de WK-pools.

Kansspelbelasting

WK-pools vallen onder de regels voor kansspelen. Die schrijven een kansspelbelasting van 29 procent voor bij prijzen boven de 454 euro. Als de waarde van de prijs lager is of overeenkomt met dat bedrag, dan geldt een vrijstelling. De werkgever dient dus te controleren hoeveel het prijzengeld bedraagt. Is het prijzengeld hoger dan 454 euro, dan is het de werkgever die 29 procent kansspelbelasting moet inhouden en ervoor moet zorgen dat dat bedrag binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd op de rekening van de fiscus staat.

Boete voor werknemer

Houdt de werkgever zich niet aan de regels, dan loopt de winnaar van de WK-pool het risico een naheffingsaanslag met een boete van maximaal 50 procent opgelegd te krijgen.

Digitale rechercheurs

De Kansspelautoriteit (KSA) staat  WK-pools met inleg alleen toe als deze besloten en niet-commercieel zijn. Digitale rechercheurs van de KSA houden illegale pools in de gaten.

Arbeidsrecht 2014 voor HR – Juridische wegwijzer

Het rapport Arbeidsrecht 2014 voor HR biedt u een dwarsdoorsnede van de belangrijkste arbeidsrechtelijke onderwerpen waar u in de HR praktijk tegenaan loopt. Lees verder